H.C. Andersens begær (13)

1-1-169

H.C. Andersen tegning “Den smukkeste Eruption af Vesuv, jeg saae.”

I H.C. Andersens dagbøger og almanak kan man finde flere hundrede kryds, der til tider ses i sammenhæng med ord som “Sandselig” eller “hedt blod”. heraf udleder en del Andersen-eksperter, at markeringerne er udtryk for digterens renskab over sin onani. Er dette tilfældet, vidner krydsene eller korstegnene om, at handlingen i Andersen tid var stærkt tabuiseret. Masturbation blev på Andersens tid betragtet som en synd, og man mente at onani svækkede mennesket åndeligt og fysisk – og indpodet i digteren var en stærk syndsbevidsthed og angst for sygdom. Alligevel udfordredes ånden gang på gang af kødets lyster og Andersen måtte kæmpe for at stå imod.

 Dagbogen den 9. maj 1846: “Sandselig i Blodet. +. Jeg brænder som Vesuv, hvilken Kamp!”

Dagbogen den 11. juli 1842: “Sandselig stemt, en Lidenskab i Blodet der næsten var dyrisk, en vild Trang efter en Qvinde for at kysse og omfavne, ganske som da jeg var i Syden.”

H.C. Andersens tegning: “Possylypgrotten seet fra modsatte Side”: “Det var som en Vandring til Underverdenen; jeg følte mig ordentlig lidt beklemt om Hjertet, og dog maatte jeg have al min Opmærksomhed samlet.”

Se mere: Om H.C. Andersens kærlighedsliv eller mangel på samme – fra det første problematiske møde, over forelskelserne og begæret og til nederlagene og til hvordan de udmøntes i kunsten på de nedenstående sider. Kilder Odense Bys Museer og H.C. Andersens Hus. Foto Lars Bjørnsten Odense 2013.

Sider:  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23