H.C. Andersens skuffelse – “De skriver for meget” (8)

 1-DSC_0101

Dedikation til Riborg Voigt juleaften 1830

Til tider havde H.C. Andersen svært ved at skjule sin forbitrelse og sine såerede følelser. I stedet for at optræde mellem linjerne blev følelserne manet frem i billeder og fortællinger, så det var åbenlyst for digteren omgangskreds, hvem de omhandlede. Det var ikke velset på denne måde at åbenbare sine private forhold. Og da Andersen skriver Agnete og Havmanden beder vennen Edvard Collin ham ligefrem om at tage en skrivepause: “De skriver formeget!” Andersens arbejde led, ifølge vennen, under den enorme produktivitet, men spørgsmålet er, om kritikken ikke i lige så høj grad drejede sig om, at Andersen bearbejdede sin ulykkelige forelskelse til Edvards søster, Louise, i det dramatiske digt.

 “Riborg Voigt

“Jeg elsker Graven med sin dybe Fred
og Tanken om den store Evighed”
(af Digtet “Hvad jeg elsker”)
I lykkelige Dage
glem ikke
Digteren”

Dedikation til Riborg Voigt juleaften 1830

 Se også H.C. Andersen: Hjertetyv . Et papirklip med et hjerte og to mænd i en galge. Findes i et brev fra H.C. Andersen den 30. juli 1856 til Friederike Serre i Maxen.

Se mere: Om H.C. Andersens kærlighedsliv eller mangel på samme – fra det første problematiske møde, over forelskelserne og begæret og til nederlagene og til hvordan de udmøntes i kunsten på de nedenstående sider. Kilder Odense Bys Museer og H.C. Andersens Hus. Foto Lars Bjørnsten Odense 2013.

Sider:  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23