ny

H.C. Andersens forelskelser (9)

1-DSC_0154-001

H.C. Andersens pengepung

H.C. Andersens forelskelser!

H.C. Andersen kunne blive meget forelsket på et kort øjeblik, eller hans følelser kunne blive vakt igennem længere tid. Forelskelsen var dog aldrig ligetil for digteren. Han var fattig og havde derfor ikke gode muligheder for at blive forlovet og gift. Samtidig forelskede han sig flere gange i piger, der ikke var interesseret eller i forvejen var forlovet. Der synes altid at have været et ulige forhold mellem Andersens indre behov og de ydre omstændigheder, der omgav ham. Mennesket Andersen var fastlåst i sin romantiske og tragiske kærlighedstrængsel. Men han fandt derimod en næsten uudtømmelig inspirationskilde i sine kærlighedsforlis i forhold til sit forfatterskab.

Om arvestorhertugen Carl Alexander, dagbogen den 26. juni 1831: “Jeg elsker ret den unge Hertug, han er den første af alle Prindser der ret har tiltalt mig, som jeg ønsker ikke var Prinds, eller ogsaa jeg “Nu veed jeg Gud hjælpe mig ikke mere, uden at jeg ønsker mig 1500 aarlig saa vilde jeg blive forelsket, gifte mig, staae paa Hovedet af bare Fornøielse om den ….”

Brev til Christian Wulff den 14. november 1837: “Nu veed jeg Gud hjælpe mig ikke mere, uden at jeg ønsker mig 1500 aarlig saa vilde jeg blive forelsket, gifte mig, staae paa Hovedet af bare Fornøielse om den ….” Brev til Christian Wulff den 14. november 1837

Note vedlagt skindpungen. Skindpung, der indeholdt Riborg Voigts afskedsbrev til H.C. Andersen. “Denne skindpung fandtes efter H.C. Andersens Død på hans Bryst. Den indeholdt et langt Brev fra hans Ungdomselskede, Riborg Voigt. Jeg brændte Brevet uden at læse det. J. Collin. Note vedlagt skindpungen. Se skindpungen m.m.

Se mere: Om H.C. Andersens kærlighedsliv eller mangel på samme – fra det første problematiske møde, over forelskelserne og begæret og til nederlagene og til hvordan de udmøntes i kunsten på nedenstående sider. Kilder Odense Bys Museer og H.C. Andersens Hus. Foto Lars Bjørnsten Odense 2013.

Sider:  0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23