Holstenshuus og H.C. Andersen (1)

holstenshuus-1872

Herregaarden Holstenshuus ved Faaborg ca. 1872 før branden i 1908

Holstenshuus og H.C. Andersen

H.C. Andersen var på besøg på Holstenshuus  og andre herregårde i perioden  28. juli – 11. august 1840, mens han opholdt sig på Glorup og ophold på Holstenshuus 18. juli – 24. juli 1843. På de følgende sider kan du se hvilke oplysninger der er til stede om besøgene. Disse besøg fandt sted i det gamle Holsteenshuus inden branden i 1908. Nedenfor kan du se forskellen før og efter branden.

Lidt historie om det gamle Holstenshuus

Lolland-Falsters Stifts-Tidende 22. oktober 1871. Fra By og Land. I rejseskildringer af N. skildres bl.a. Holstenshuus.” …. Det hedder at Fåborg har en ganske vakker beliggenhed ved bugten, som bæltet sender herind, og midt i et frodigt landskab med udflugt til de såkaldte fynske alper mod nordvest og med Holstenshuuske skove og højder med nord og øst, men når man kommer fra Svendborg gør man bedst i ikke at tale videre om Fåborgegnen.

Stamhuset Holstenshuus med skove og haver, der ligger 3/4 mil fra byen, er fåborgensernes dyrehave og fortjener nok et besøg af den fremmede. Egnen er særdeles bakket, og man sporer et fynske alpeparti i denne uro i landskabet, mens de frodige bøgeskove trække sig over de mest bakkede partier. Fra et ophøjet punkt, kaldet “Kongehøjen” haves en prægtig udsigt såvel over hele fåborgegnen med bæltet og dets øer, der ligesom en beskyttelsesdragt omgivet landet. som ind ad landet til.

Hovedgården Holstenshuus hed tidligere Findstrupgaard og er en af Danmarks ældste herregårde, men år 1723 oprettede Godske Ditlev Holsten af gård og gods et stamhus, som nu blev kaldet Holstenshuus. Hovedbygningen er fornylig ombygget i en art gotisk stil og tager sig fyrsteligt ud. Den nuværende ejer lader med anerkendelsesværdig liberalitet haverne og ejendommens øvrige seværdigheder stå åbne for det besøgende publikum…..” Vil du læse en mere detaljeret historie om Holstenshuus, så se her!

DSC_4228

Det nye Holstenshuus anno 2016.

I Fyens Stiftstidende kunne men den 17. september 1910 bl.a. læse om det nye det nye Holstenshuus., efter branden af det gamle Holstenshuus i 1908. Kammerherre, Baron Berner-Schilden-Holsten med familie er nu flyttet ind på Holsteenshuus efter at have boet på Langesø i de ca. 2 år, der er gået siden den triste vinternat, da det gamle Holstenshus gik op i luer… Det nye Holstenshuus mangler endnu adskilligt i at være færdigt, og kammerherrens må foreløbigt tage til takke med nogle få værelser i vestfløjen…Det nye Holstenshuus præsenterer sig i det ydre ikke meget forskelligt fra det gamle slot. Det er ligesom dette opført af røde sten og i en hovedbygning og 2 endefløje. Dimensionerne er væsentlig de samme som i det nedbrændte slot, idet grunden fra dette er benyttet. Hovedindgangen i syd dannes af en meget smuk sandstensportal. I kælderen findes ligeledes et stort centralvarmeanlæg, hvorfra samtlige værelser i slottet opvarmes-Slottet får sit eget vandværk (Bassinet er anbragt på den høje bakke i marken vest for haven) og belysningen bliver selvfølgeligt elektricitet fra Faaborg, når anlægget engang bliver færdigt. Det nye slot er som bekendt tegnet af kgl. bygningsinspektør Petersen Odense, der også leder opførelsen.

Link: www.holstenshuus.dk

Lars Bjørnsten Odense

Sider: 0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12