H.C. Andersens barndom

En kort beskrivelse af H.C. Andersens barndom.

Hjemmet i Munkemøllestræde i Odense dannede rammen om digterens fattige barndomshjem. H.C. Andersen barndomshjem i Odense findes i dag på adressen: Munkemøllestræde 3-5 DK-5000 Odense C. Her boede H.C. Andersens familie i årene 1807-1819. Denne tid har han beskrevet i “Mit Livs Eventyr“.  Barndomstiden formede sig som en idyl, men senere indtraf nøden. Da faderen Hans Andersen døde måtte moderen skaffe føden ved at vaske tøj ude for folk i byen.

Hans skolegang var tilfældig og utilstrækkelig. Den bedste undervisning fik Hans Christian i byens fattigskole. Han var en kvik og opvakt dreng, men var doven. H.C. Andersen beskriver som sagt i “Mit Livs Eventyr” barndomstiden på en ofte idyllisk måde. Spørgsmålet er i dag om dette også er sandt. Hans Christian har i breve skrevet ” O, naar jeg tænker paa min fattige Barndom, mine savn og Mangler, de tunge, mørke timer, da syntes jeg ofte det hele var en drøm og senere “Var min barndom mørk, nu kommer Solskin i riig Fylde”.

Familien levede under trange forhold og havde een eneste stue, der næsten var opfyldt af skomagerværkstedet, sengen og den slagbænk som H.C. Andersen sov i udgjorde barndomshjemmet. Han bedste beskæftigelse var, at sidde i gården og se ind i stikkelsbærbuskens blade og følge deres udvikling.

H.C. Andersens Barndomshjem i Munkemøllestræde i Odense. Træsnit i "Søndags-Posten 4. april 1875.

Hans Christian var noget af en enspænder og han kom aldrig sammen med de andre drenge eller legede med dem, hverken ved hjemmet eller i skolen. HCA sad ofte hjemme med sit lille teater og legede og drømte. Han blev moppet af de andre drenge i gaden og fik bl.a. øgenavnet “Comedieskriveren”.

En ung piges død har gjort så stort et indtryk på den unge Hans Christian 11½ Aar., at han har lavet et digt eller et gravminde over pigen Maria. Grav minde over Maria 1816 af Hans Christian Andersen 11½ Aar.

HCA kom meget hos Madam Bunkeflod, der var en ung præsteenke. Hendes afdøde mand havde været sognepræst ved Sct. Hans Kirke og havde desuden skrevet digte bl.a.” hans christians samtlige verker -vers og prosa”. Hun boede i “Eilschous Boliger” i Munkemøllestræde. Der hørte HCA fortællinger, læste selv. Desuden syede HCA til sit dukketeater og han syede en nålepude som han senere forærede til Madam Bunkeflod i fødselsdagsgave.

Desuden kom H.C.Andersen som barn en del på Odense Slot og besøgte Madam Bertelsen som var gift med lakaj Bertelsen. H.C. Andersen har skrevet et digt til Madam Caroline Frederikke Bertelsen (1790-1877) den 9. maj 1819. På papiret er heftet Hans Christians hårlok.

H.C. Andersens barndomshjem set fra haven

 Læs mere om H.C. Andersens barndom og barndomshjemmet