H.C. Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde i Odense
Ved lejlighed Nr.1 boede H.C. Andersens forældre. Adressen var Munkemøllestræde 3 i Odense. Forældrene flyttede ind i lejligheden i maj 1807 og her havde Hans Christian sit barndomshjem i ca. 12 år. På billedet er der yderligere to lejligheder i samme ejendom. I den ene lejlighed Nr. 2 boede handskemager Frantz Köcker. Familierne Andersen og Köcker havde fælles forstue som indgang til de to lejligheder. Familien Köcker havde mange børn, hvor sønnerne Christian og Johan var næsten jævnaldrende med Hans Christian Andersen.
I Munkemøllestræde 5 i lejlighed Nr. 3 d.v.s. i den anden ende af huset boede hattemagersvend Phillip Schenk og hans kone. Der var ofte klammeri mellem den 4 år ældre søn Gotfred og Hans Christian.
H.C. Andersens far Hans Andersen, der var skomager døde i 1816 og H.C. Andersen og hans mor fortsatte med at bo i lejligheden (Nr.1) . I 1818 giftede moderen sig igen med en ung skomagersvend Niels Jørgen Gundersen.
Ca. et år senere måtte familien dog flytte, da ejendommen blev solgt på aktion efter at ejeren d.v.s enken efter den velhavende skomager Chr. Huss døde. Samme Huus oprettede i 1801 en stiftelse i naboejendommen Horsetorvet 8 til fattige enker.
Munkemøllestræde 3-5 blev i 1931 overtaget af Odense Kommune efter at være ført tilbage til den oprindelige skikkelse, som det havde i H.C. Andersens barndomstid. Det er i dag muligt at se Andersens og familiens Køckers lejlighed.
Foto og tegning: Lars Bjørnsten Odense
H.C. Andersens beskrivelse af barndomshjemmet i Munkemøllestræde fra “Mit livs Eventyr”
H.C. Andersen boede i barndomshjemmet fra han var to til han var fjorten år . Han beskriver i ” Mit livs eventyr ” det lille hus , barndomshjemmet i Munkemøllestræde på følgende måde: Een eneste lille Stue, der næsten var opfyldt med Skomagerværkstedet, Sengen og den Slagbænk, hvori jeg sov, var Barndoms-Hjemmet, men Væggene vare behængte med Billeder, paa Dragkisten stod smukke Kopper, Glas og Nipserier og henne over Værkstedet, ved Vinduet, var en Hylde med Bøger og Viser. I det lille Kjøkken hang over Madskabet Tinrækken fuldt af Tallerkener, det lille Rum syntes mig stort og rigt, Døren selv, der i Fyldingen stod malet med Landskab, var mig dengang lige saa betydende som nu et heelt Billedgalleri!