Motiv fra Gisselfeld Kloster ved Haslev. Foto: Lars Bjørnsten Odense 2010
H.C. Andersen 11. juli 1842 – 14. juli 1842 på Gisselfeldt
På Gisselfeld blev H.C. Andersen præsenteret for bl.a. hertugen Frederik Christian II af Holsten-Augustenbourg, hertuginden og den ældste datter Lovisa Augusta, den anden Caroline Amalia. Prinserne Frederik og Christian, Marschallen von Cossel. Spadserede med Caroline Amalia, hun og søsteren musicerede for dem. Hertugen underholdt sig længe med H.C. Andersen. En af aftnerne havde H.C. Andersen havde lavet et blomster-lotteri, der om aftenen gjorte stor lykke.
Onsdag den 13. juli 1842 kørte H.C. Andersen med prinserne og de andre herrer til glasværket hvor der blæstes den ene flaske efter den anden. Bønderdrengene løb med de gloende flasker på jerngafler, som var det med glødende champagne. På hjemvejen kørt forbi Herlufsholm og bedet i Næstved hvor han læste Corsaren, hvori Hertz stod tegnet. Hvilken afveksling i naturen; den grønne havre, det gule korn, høet i stakke og storke ved sumpene. Kom tilbage til Gisselfeld kl. 2, hvor han blev barberet og krøllet af Schmidt. Der var stort taffel, hvor bl.a. Moltkes, Sehested Juel og mange flere var der. Om aftenen bal og H.C. Andersen blev her engageret af fire damer og til sidst af Caroline Amalie, men han dansede ikke: Han gik til sengs kl. 1½ . Han sov i den gamle bygning og i hele den lange gang og hans værelse var der malerier. Andersen skriver, at han var “Sandselig og nydende +.”
H.C. Andersen blev af hertugen inviteret til en sommer at komme til Augustenborg. Til frokost havde Andersen hertuginden til bords hun indbød H.C. Andersen til at tilbringe en jul på Augustenborg.
Kilder: H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, H.C. Andersens Brevbase sdu.dk samt H.C. Andersens almanakker kb.dk
Lars Bjørnsten 8. januar 2013