Vinderne af idékonkurrence om H.C. Andersen-eventyrhus i Odense – House of Fairytales. Flankeret af borgmester Anker Boye og rådmand Jane Jegind.
Tre vindere i idékonkurrencen om House of Fairytales i Odense
Aldrig har der været så stor interesse for en arkitektonisk konkurrence på dansk jord. Der skal opføres et nyt H.C. Andersen-eventyrhus i Odense – House of Fairytales. Hele 475 konkurrenceforslag fra 57 forskellige lande fandt vej til juryens bord.
Onsdag den 2. april – på H.C. Andersens fødselsdag – præsenteredes de tre vindere af den indledende idékonkurrence, der skal føre til opførelsen af Odenses nye eventyrhus – House of Fairytales. Eventyrhuset, der er skrevet direkte ind i regeringens turismevækststrategi , skal trække internationale turister endnu længere ind i den verdensberømte danskers univers.
Siden den internationale idékonkurrence blev udskrevet, er det mildt sagt strømmet ind med projektidéer. Juryen forventede at modtage mellem 50 og 100 idéer, men alle rekorder blev slået, og hele 475 konkurrenceforslag fra 57 forskellige lande blev bedømt af juryen. Det er den største interesse for et arkitektonisk projekt på dansk jord nogensinde.
Blandt de mange forslag har juryen valgt tre ud, som bedst opfylder det meget ambitiøse idékonkurrenceprogram. De vil være væsentlige inspirationer i det videre arbejde med at formulere programmet for den kommende projektkonkurrence.
Vinderne blev offentliggjort onsdag 2. april kl. 9:30 i Rådhushallen i Odense af borgmester Anker Boye, rådmand Jane Jegind og idékonkurrencens dommerkomite, anført af formanden, Odenses stadsdirektør, Jørgen Clausen. Idékonkurrencen er gennemført med støtte fra Realdania.
I anledningen af offentliggørelsen er der med afsæt i de mange idéer skabt Danmarks måske største uro. Den kommer til at hænge fra loftet i Rådhushallen og bestå af over 1½ meter høje figurer, lavet efter originale H.C. Andersen-klip. Rundt omkring i rummet vil man kunne gå på opdagelse blandt de mange idéer fra det rekordstore internationale felt af konkurrencebidrag. Udstillingen kan opleves fra 2. april kl. 12.00 til og med den 14. april i Rådhushallens normale åbningstid. Der er gratis entré.
1. præmier (ligestillede)
- Russisk-schweiziske Rodion Kitaev fra Basel. Denne idé tager udgangspunkt i fire hovedelementer – tårnet, haven, labyrinten og fødehjemmet. Et snit gennem hele udstillingen vidner om en stor idérigdom, og en tilgang til formidling, hvor rum, arkitektur, lys og mørke, materialer, akustik, kulde og varme er med til at give en samlet oplevelse af eventyret som fænomen. Forslaget er på en gang meget enkelt, eventyrligt og rigt på inspiration. Labyrinten opleves i den sammenhæng som et katalog over spændende, sansemættede muligheder for et udstillingshus, der kan tilbyde mere end en tom ramme.
- Britiske Leith Kerr fra London. Forslaget har fået navnet Paper Cutting House, og det bygger på en enkel og ganske enestående idé: Huset som arketype og ikon placeret midt inde i den grønne have. Huset er en fortolkning af det simple papirklip af et lille hus med saddeltag, vinduer og døre, næsten som et barn ville tegne det. Ved hjælp af få virkemidler formår forslaget at sætte en stemning, som har tiltalt dommerne. Symbolet på huset såvel som haven taler sit eget tydelige sprog uden brug af unødvendige effekter. Det er forslagets styrke, at det formår at ramme idékonkurrencens vision om at sætte billeder i gang. Som et halvfærdigt maleri rummer forslaget righoldig inspiration til at færdiggøre værket.
- Norske Transborder Studio fra Oslo, som består af Øystein Rø, Espen Røyseland og Fredrikke Frølich. Med forslagets titel Hortus Conclusus er rammen sat om en lukket (gård-)have, hvor bygninger og en art kolonnade omslutter den nye Lotzes Have.
Udgangspunktet har været at færdiggøre karréen, som i dag er åben mod syd / Bangs Boder og delvist mod nord og vest. Indholdsmæssigt ønsker forslaget at placere sig både som en ny urban attraktion i Odense.
2. præmie
- Gik til svenske Norell/Rodhe Arkitektur fra Stockholm.
Indkøb
Desuden blev der indkøbt forslag fra Soriano & Asociados arquitectos (Madrid), Peter Sand (København), bFarchitecture (Antwerpen), Magdalena Jagoda (Katowice), Studio Weave (London) og Panni Bodonyi (København).
Kilder
- Pressemeddelelse fra Realdania den 2. april 2014
- H.C. Andersen-eventyrhus i Odense – H.C. Andersen Eventyrhus i Odense – House of Fairytales.Jury.report
- Foto Lars Bjørnsten Odense 2. april 2014
Links
– Læs juryens vurderinger af de tre vinderforslag i fuld længde på de næste sider!