Den internationale idékonkurrence om nyt – H.C. Andersen Eventyrhus i Odense 2013

hca-hus-oppe

Udsigt over huse i H.C. Andersen kvarteret. Foto Lars Bjørnsten Odense 2012

Kort om den internationale idékonkurrence om nyt – H.C. Andersen Eventyrhus i Odense 

I forbindelse med projektet fra “Gade til By” er der udskrevet en idékonkurrence om Eventyrhuset – House of Fairytales. Odense Bys Museer har skabt rammerne for denne idékonkurrence, som er finansieret af Realdania med det formål at skabe et unikt sted, hvor fantasi og virkelighed mødes, hvor fortiden møder nutiden, og hvor det indendørs og udendørs samles i et magisk eventyrhus og en eventyrhave.

Den lille gule hjørnebygning, der bl. a. udgør H.C. Andersens fødehjem er en vigtig turistattraktion for Odense og udgør museet med det historiske materiale, som fortæller om forfatteren og hans liv. Museet lever ikke op til den store interesse, der er for eventyrene verden over. Museet omfatter også børnekulturhuset Fyrtøjet, hvor eventyrene bliver ført ud i livet gennem kreativ leg og kunstneriske aktiviteter. Børnekulturhuset Fyrtøjet og H.C. Andersens Hus er fysisk adskilt. Børnekulturhuset Fyrtøjet er skabt primært til børn. Tanken er, at der fremover skal skabes en enhed for både børn og voksne, hvor eventyrene er i fokus. Et nyt koncept med et eventyrhus af international format. Formålet med idékonkurrencen er, at få forslag til en overordnet arkitektonisk koncept, der kan tjene som kilde til inspiration og grundlag for den videre udvikling af området. Konkurrencen omfatter bygningerne, som p.t. huser H.C. Andersens Hus og børnekulturhuset “Fyrtøjet” samt de tilstødende grønne byrum herunder Lotzes Have. Udover de eksisterende aktiviteter på museet og i børnekulturhuset “Fyrtøjet” skal der tilføjes nye aktiviteter, der forbinder eventyrene med H.C. Andersens univers. Endvidere forventes det, at idekonkurrencen viser, hvordan der kan skabes et unikt samspil mellem eksisterende bygningerne, nye bygninger og offentlige byrum, således at området viser en ny rumlig og oplevelsesmæssig helhed til gavn for både beboere og besøgende til Eventyrhuset – EventyrHouse of Fairytales.

Konkurrenceområdet ligger i centrum af Odense, som i øjeblikket undergår en større forvandling. Den store firesporede Thomas B. Thriges Gade vil blive lukket for biltrafik og nye bygninger vil blive opført på grunden, hvor der i dag er vej. Ændringen fra gade til by vil skabe et mere fintmasket og sammenhængende centrum, hvor Lotzes Have bliver byens grønne hjerte.

The House of Fairytales vil have en central placering og tæt på de mange andre kulturelle faciliteter i Odense centrum. Resultatet af idekonkurrencen vil blive medtaget i forberedelsen af den efterfølgende begrænsede design konkurrence, der er at bringe visionen endnu tættere på sin realisering. Lanceringen af den begrænsede arkitektkonkurrence er planlagt til 2014.

Eventyrhuset bør afspejle H.C. Andersens internationale berømmelse og husets arkitektur skal være af den allerbedste kvalitet, den have skal være et unikt byrum , der fungerer som et sted til inspiration, fordybelse, overraskelse og leg for borgere og besøgende. Bygningen og haven bør udgøre en stærk helhed, der passer ind i området og dens omgivelser på en respektfuld og elegant måde.

House of Fairytales – Eventyrhuset skal nå ud til verden ved at tilbyde universel præsentation af oplysninger og give de besøgende en ny og dybere indsigt i eventyrene og  i H.C. Andersens liv og personlighed. Det bør også være porten til en magisk rejse ind i en verden af eventyr.

Lars Bjørnsten Odense 15. september 2013

Kilde: Competition brief. Hans Christian Andersen. House of Fairytales. Ideas Competition.

Se mere her: houseoffairytales.odense.dk  og  afsløring af vinder af idékonkurrence 2014