H.C. Andersens første tur med damphesten – rejsehesten 1840

hcandersen-jernbanen

“H.C. Andersen” på vej med jernbanen. Set på Jernbanemuseet.

H.C. Andersen og jernbanen

H.C. Andersen var en person, der rejste meget rundt i Europa oftest med diligencer. I 1840 rejste han for første gang med tog. Den første togtur foregik i Tyskland. Det var 7 år før jernbanestrækningen mellem Roskilde og København blev åbnet. H.C. Andersen oplevede på krop og sjæl togrejserne. Han var både begejstret for det nye tekniske vidunder og samtidig ydmyg og nervøs. I sine dagbøger beskrev han udførlig sine togture med de ting der var kendt for jernbanedriften.

Den første tur med jernbanen 1840

H.C. Andersen beskriver sin første tur på jernbanen i sin dagbog fra 1840. Dengang var der ingen jernbaner i Danmark og nye udenlandske jernbanebegreber havde endnu ikke fået en dansk benævnelse. H.C. Andersen beskrev med egne ord, hvad han så og oplevede på jernbanen. Toget kaldte H.C. Andersen en vognrække og perroner for en fremspringende altan. Lokomotivet kaldte han en dampvogn, en damphest eller en dampdrage. Jernbanestrækningen blev beskrevet som banevej, dampbane eller jernbanevej og stationer blev omtalt som holdepladser.

Han giver udtryk for, at han har en smule jernbanefeber, da han for første gang i sit liv skal køre med damp. Han syntes, at han her gav sin gud i vold. Dagen før havde han  i Braunschweig set en dampvogn. Den så ud som en raket der i lige linje susede hen over marken. Tirsdag den 10 November 1840 rejste han for første gang med jernbanen og han havde en forestilling om at jorden drejer sig og at det tæt ved ham bevægede græs og ager sig som det  snurrende rokkehjul og at kun de fjerneste genstande syntes at beholde deres sædvanlige ro. H.C. Andersen forestiller sig, at det må være sådan når trækfuglene efterlader byerne efter sig og at det har noget ret trolddomsagtigt ved sig. Han syntes han var magiker der havde spændt sin drage for sin vogn og for forbi de stakkels dødelige, der på sidevejen krøb med deres køretøj, som om de var snegle. Når dampen blev ledt ud lød det som en dæmon der stønnede. Signal pibning er afskyelig. Det er som om man hørte man et svin skrige når det bliver aflivet.

Kilder: Jernbanemuseet Odense, H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, HCA-brevbase SDU.dk og Lars Bjørnsten

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10