H.C. Andersen: Jernbanen, ventetid og ventesale

1-DSC_4698-001

“Juletravlhed på Jernbanen”

Man kan godt forstå  at H.C. Andersen måtte komme i god tid på jernbanen, når man ser på billedet “Juletravlhed på Jernbanen”. Set på Jernbanemuseet.

I god tid på stationen

På H.C. Andersens tid ventede de rejsende på toget i ventesale. Det blev anbefalet, at de rejsende ankom i god tid inden toget skulle afgå ca. 15. minutter. H.C. Andersen ankom meget gerne tidligere af frygt for at komme forsent til toget. Derfor brugte han en del tid i ventesale. En god kilde til hvordan han oplevede ventetiden m.m. er Andersens dagbøger og  I sin dagbog fra den 23. juli 1857 skriver han bl.a. at hans mave er lidt urolig og at han kørte halvanden time for tidlig til Banegården i Mannheim. Drev her og kom så i en vogn alene. I oktober 1865 var Andersen på rejse i Sverige og var i Stockholm og skulle videre derfra søndag den 8. juli 1865. H.C. Andersen kom først i ventesalen. Han gik bort og kom tilbage, der lå på gulvet 1 Rdlr, rimeligvis han jeg tabt den, men da han ikke
var sikker derpå gik han ind til jernbanefolkene og gav dem den som funden.

I dagbogen for 28. august 1871 skriver han fra Jönköping fra Sverige, at toget går klokken 5 , men han var allerede kl. 4.15 på Banegården, men kunne ikke komme ind i ventesalen, den var lukket, og at man ikke engang ville svare. Der var mange mennesker og Andersen blev vred over at måtte stå udenfor i sin indtil der kom en banebetjent og lod ham komme ind af en sidedør til ventesalen.  Overfor de andre rejsende beklagede H.C. Andersen “at Jönköping var det eneste sted i verden hvor man lukkede døren for mig”.

H.C. Andersen og jernbanen

H.C. Andersen var en person, der rejste meget rundt i Europa og  i 1840 rejste han for første gang med tog. H.C. Andersen oplevede på krop og sjæl togrejserne. Han var begejstret for det nye tekniske vidunder, men  samtidig ydmyg og nervøs. På de nedenstående sider om jernbanen og H.C. Andersen kan du få et indblik i hans oplevelser, følelser og tanker. Kilder: Jernbanemuseet Odense, H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, HCA-brevbase SDU.dk og Lars Bjørnsten.

Kilder: Jernbanemuseet Odense, H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, HCA-brevbase SDU.dk og Lars Bjørnsten

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10