Jernbanen: Anden klasse og de simple folk

1-DSC_4673

Anden klasse til venstre. Tredje klasse til højre side. Set på Jernbanemuseet i Odense.

Anden klasse og de simple folk.

Jernbanemuseet skriver, at H.C. Andersen meget vel kan have rejst i denne vogn fra 1868. Han rejste normalt på anden klasse. I mange år var det sådan p.g.a. hans økonomiske formåen Nogle gange rejste H.C. Andersen på første klasse for at få ro og for ikke at komme for tæt på “simple” folk. Han rejse aldrig på den billigste klasse tredje klasse, hvor sæderne var af træ. Nedenfor uddrag fra dagbøgerne om rejsen med jernbanen.

Tirsdag 8 juni 1869. Et par smådrenge kom på jernbanen på Sjælland og rakte H.C. Andersen hånden, spurgte hvilken klasse han kørte i. Han sagde første. Det var kedeligt! sagde den lille ven, der skulle i tredje. Andersen følte sig ganske smigret.

I dagbogen for den 2. februar 1866 skriver H.C. Andersen at det havde været hans bestemmelse at gå på første plads, der rigtignok er lidt over 10 Rdlr, men han kunne da sidde ene og ikke insulteres. Han befandt sig imidlertid så vel i Slesvig at han tog anden klasse og kom sammen med en preussisk officer og hans unge frue.som ville til Berlin.

Den 10. august 1871 skriver H.C. Andersen, at der på jernbanen i Norge kun var første og anden klasse. Andersen og Bjørnson tog 2. klasse og vi kom ind i et rum, svarende aldeles til tredje klasse i Danmark, kun to af de seks vinduer var til at åbne, Bænkene var så hårde.  Fru Bjørnson lagde sin plaid under mig … Der blev gjennem lampe hullet i væggen kigget ind til os.

Fra dagbogen 6. september 1862.  I Girona i Spanien blev de  frelst fra diligensen og kom i første klasse på jernbanen, det var et Himmerige, plads til ben, bløde sæder.

H.C. Andersen og jernbanen

H.C. Andersen var en person, der rejste meget rundt i Europa og i 1840 rejste han for første gang med tog. H.C. Andersen oplevede på krop og sjæl togrejserne. Han var begejstret for det nye tekniske vidunder, men samtidig ydmyg og nervøs. På de nedenstående sider om jernbanen og H.C. Andersen kan du få et indblik i hans oplevelser, følelser og tanker. Kilder: Jernbanemuseet Odense, H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, HCA-brevbase SDU.dk og Lars Bjørnsten.

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10