H.C. Andersen ydmyg, bange og nervøs for at køre med jernbanen

1-hcanders-002

H.C. Andersen

H.C. Andersen nervøs for at køre med jernbanen

H.C. Andersen var utryg ved at køre med jernbanen og havde ofte “dårlig mave”. Alligevel beundrede han det nye vidunder “jernbanen” hvilken fremgå af hans mange beskrivelser i dagbøgerne.

Fredag 21. juni 1844.  Klokken var over 6, da han vågnede, og tænkte på Jernbane turen, men afsted vil han, skal han knuses, kan det gerne ske i dag på anden måde, just  ved at han bliver. Din vilje ske o Gud, hans elskede Henriks Jonna arver Alt efter ham. Farvel Eduard, Ingeborg, Louise, Faderen alle! — Nej denne gang blev det dog ikke! det gik meget godt og hurtigt! I 1870 skriver Andersen til Collin, at han føler den gamle mand i benene og skræmmes ved den trættende jernbanekørsel. Ikke alene var han nervøs for at køre med jernbanen, men også om havde havde fået sin kuffert med. I dagbogen for den 2. februar 1866 skrev han, at de nåede toget i sidste øjeblik og havde travlt og da de var kommet afsted fik han skrupler om hans kuffert var taget med. Ved Flensborg Station blev han dog beroliget da han så den, da de skiftede vogn.

Fra dagbogen 22. november 1845. Vi kørte og alt i gården sprang seletøjet, skulle det være en ond betydning, mon det går galt på jernbanen.  Den 23. november 1845. I Rendsborg …. nu kørte Andersen til Jernbanen. Jeg havde virkelig en slags angst, ikke for at dø, men for at lemlæstes. En ypperlig vogn. Den 17. februar 1846 … fra dagbogen:Regn og Søl. Slet ikke fornøjet! H.C. Andersen drømt, at han var blevet knust paa jernbanen. Han tror han har leversyge.

H.C. Andersen og jernbanen

H.C. Andersen var en person, der rejste meget rundt i Europa og  i 1840 rejste han for første gang med tog. H.C. Andersen oplevede på krop og sjæl togrejserne. Han var begejstret for det nye tekniske vidunder, men  samtidig ydmyg og nervøs. På de nedenstående sider om jernbanen og H.C. Andersen kan du få et indblik i hans oplevelser, følelser og tanker. Kilder: Jernbanemuseet Odense, H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, HCA-brevbase SDU.dk og Lars Bjørnsten.

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10