H.C. Andersen og Skagen (1)

Parti fra Skagen 1845.  Set på Skagen By- og Egnsmuseum.

H.C. Andersen og student Uldall tog fra Frederikshavn over Jerup til Skagen den 17. august 1859. Han boede to dage i Skagen og vendte den 19. august 1859 tilbage Frederikshavn. I Skagen var han indbudt til at bo hos Pastor Bruun, men da han havde sin rejsekammerat Uldall med tog se istedet til Værthuset ude i den anden ende af byen. Her fik de to lukaf, som skibskahytter.

H.C. Andersens dagbøger og breve er gode kilder til opholdet i Vendsyssel og i Skagen. Desuden giver hans eventyr “En Historie fra Klitterne” et godt indtryk af rejsen.

H.C. Andersen og Skagen i brevene

  •  H.C. Andersen er bange for koleraen, hvilket han konstaterer  er slem i Skagen i 1853.
  • Senere februar 1857 konstaterer han at der i Skagen er at der er is på vandet så langt man kan øjne
  • I 1859 planægger han sin rejse til Jylland og skriver til Tang på Nørre Vosborg, at ville besøge egnen der og derfra til Vestervig, Limfjorden, Aalborg og måske derfra besøge Skagen.
  • H.C. Andersen skriver i 1859, at han endnu ikke har besøgt Nordjylland og Vesterhavet og planlægger et besøg her. Han tænker, at han mellem klitterne skal finde digteriske skatte eller i det mindste stemninger til at hæve disse.
  • H.C. Andersen skriver i 1859 at han vil helt ud på Skagen, der af alle omtales som det interessante i Jylland, så derfor opgav han Thisted og udflugten til Vestervig.
  • 1859. H.C. Andersen skriver til Henriette Collin at han er stærkt forkølet, men at rejsen er udsat. Om Gud vil tager han afsted i overmorgen med extrapost til Skagen og vil blive der halvanden dag og at han har fået brev fra byfogeden i Skagen om at han vil vise ham om i Skagen. Sønnen i huset i Frederikshavn, hvor H.C. Andersen bor student Uldall vil følge ham på rejsen.
  • Fra et af de smukkeste steder i Danmark, de maleriske banker ved Bangsbo, tæt ved Frederikshavn, et punkt hvorfra hele Skagen viser sig som en snehvid stribe og han øjnede det ny fyrtårn.
Kilder til siderne om “H.C. Andersen og Skagen” : HCA-brevbase sdu.dk, Skagen By- og Egnsmuseum, H.C. Andersens Dagbøger.

Foto Lars Bjørnsten Odense.

Sider:  1  2  3  4  5  6  7  8