Parti fra Skagen 1845. Set på Skagen By- og Egnsmuseum.
H.C. Andersen og student Uldall tog fra Frederikshavn over Jerup til Skagen den 17. august 1859. Han boede to dage i Skagen og vendte den 19. august 1859 tilbage Frederikshavn. I Skagen var han indbudt til at bo hos Pastor Bruun, men da han havde sin rejsekammerat Uldall med tog se istedet til Værthuset ude i den anden ende af byen. Her fik de to lukaf, som skibskahytter.
H.C. Andersens dagbøger og breve er gode kilder til opholdet i Vendsyssel og i Skagen. Desuden giver hans eventyr “En Historie fra Klitterne” et godt indtryk af rejsen.
H.C. Andersen og Skagen i brevene
- H.C. Andersen er bange for koleraen, hvilket han konstaterer er slem i Skagen i 1853.
- Senere februar 1857 konstaterer han at der i Skagen er at der er is på vandet så langt man kan øjne
- I 1859 planægger han sin rejse til Jylland og skriver til Tang på Nørre Vosborg, at ville besøge egnen der og derfra til Vestervig, Limfjorden, Aalborg og måske derfra besøge Skagen.
- H.C. Andersen skriver i 1859, at han endnu ikke har besøgt Nordjylland og Vesterhavet og planlægger et besøg her. Han tænker, at han mellem klitterne skal finde digteriske skatte eller i det mindste stemninger til at hæve disse.
- H.C. Andersen skriver i 1859 at han vil helt ud på Skagen, der af alle omtales som det interessante i Jylland, så derfor opgav han Thisted og udflugten til Vestervig.
- 1859. H.C. Andersen skriver til Henriette Collin at han er stærkt forkølet, men at rejsen er udsat. Om Gud vil tager han afsted i overmorgen med extrapost til Skagen og vil blive der halvanden dag og at han har fået brev fra byfogeden i Skagen om at han vil vise ham om i Skagen. Sønnen i huset i Frederikshavn, hvor H.C. Andersen bor student Uldall vil følge ham på rejsen.
- Fra et af de smukkeste steder i Danmark, de maleriske banker ved Bangsbo, tæt ved Frederikshavn, et punkt hvorfra hele Skagen viser sig som en snehvid stribe og han øjnede det ny fyrtårn.
Foto Lars Bjørnsten Odense.