H.C. Andersen: O de stakkels kørende, de syntes at krybe, som snegle

Fürther_Kreuzung2

Jernbaneknudepunkt i Tyskland i 1845 mellem Ludwig Syd- Nord Jernbane og Ludwig jernbane, Kilde:de.wikipedia.org

Oplevelsen med rejsehesten i 1840

H.C. Andersen skriver et brev den 10. november 1840 til Edvard Collin blandt andet om sine oplevelser på jernbanen. Brevet starter mens H.C. Andersen er bor i Leipzig og har udsigt over hele jernbane-gården, hvor troldvognene rulle til Magdeburg og Dresden. Han har i dag første gang i sit liv kørt med dampvogn, 16 mil i om­trent 3 1/2 time. Jeg er ganske henrykt … nu ved jeg, hvad det er at flyve. Nu kender jeg trækfuglenes flugt eller skyens når den jager hen over jorden. O, hvor den ene by lå ved siden af den anden. Hvor det nærmeste agerland for afsted, som det snurrende rokkehjul.

H.C. Andersen siger, at han var gruelig angst for at gå med dampvognen, men han ville Det er det forunder­lige hos ham, at han lader sig overvinde sin medfødte frygtagtighed. Han havde den følelse, at han aldrig kommer levende derfra.  Men da han nu var i vognen og den brusede afsted og intet lufttryk generede. Han var som i sin stue og da træer og mennesker fløj ham forbi følte han sig vel! “O de stakkels kørende, de syntes at krybe, som snegle!” skrev H.C. Andersen. Dampvognen, som han var angst for, det er just hans rejse-hest! …

H.C. Andersen angst var ret påvirkelig at det han læste eller hørte fra andre om jernbanen. Dette fremgår bl.a. i dagbogen fra den 17 og 18 juli 1846. Den 17 læser han i avisen om en skrækkelige ulykke på jernbanen. Næste dag havde han dårlig mave. Han har det ikke godt og er ængstelig ved den forestående tur med toget fra Montpellier

H.C. Andersen og jernbanen

H.C. Andersen var en person, der rejste meget rundt i Europa og i 1840 rejste han for første gang med tog. H.C. Andersen oplevede på krop og sjæl togrejserne. Han var begejstret for det nye tekniske vidunder, men samtidig ydmyg og nervøs. På de nedenstående sider om jernbanen og H.C. Andersen kan du få et indblik i hans oplevelser, følelser og tanker. Kilder: Jernbanemuseet Odense, H.C. Andersens Dagbøger kb.dk, HCA-brevbase SDU.dk og Lars Bjørnsten.

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  –