Borreby og H.C. Andersen (3)

1-DSC_4465

Borreby Foto: Lars Bjørnsten Odense 2013

1867. Den 31. august 1867 skriver Mimi Holstein-Holsteinborg til H.C. Andersen, at på mandag flytter gamle fru Castenschiold over i den bolig –  over indkørslen på Borreby hvor hun også fremtidig vil tage ophold om sommeren og “saa kunne de Unge jo begynde at rumstere for at indrette dem i det gamle Huus” sagde hun. Brylluppet bliver nok imellem  den 23-26 Oktober. Den 11. oktober 1867 skriver H.C. Andersen til Dorothea Melchior: at han den 25 oktober tager til Basnæs til Lucia Scavenius’s bryllup med Castenschiold på Borreby. Festen holdes den 26 og han er indbudt at komme dagen før.

Den 31. oktober 1867 skriver Andersen til Robert Watt.  I dag er her dejligt solskin, i går  storm og blæst. H.C. Andersen var da på det gamle Borreby hvor de nygifte bor. Vinden susede gennem borgporten og hen over de åbne grave som i Waldemar Dås tid og husker at Borreby er scenen for Andersen fortælling. Inde var hyggeligt og nydeligt som altid hos unge nygifte. Andersen bliver altid melankolsk ved den hyggelighed hos andre.

1869.  Den 14. september 1869 er der middag paa Borreby, hvor man  mindes gamle dage sammen med fru Qvistgaard og  døtre. Grevinden fra Espe og H.C. Andersen udbragte skålen, fortalte  om unge milde pigeøjne der for 50 år siden i København havde hilst på gamle Fru Castenskjold, og om hvorledes  Andersen efter mange år efter samles hos hende i det gamle Borreby  af hvis sagn og minder en af H.C. Andersens digtninger var sprunget ud, talte om striden i gammel tid mellem Basnæs og Borreby,  om Waldemar Daa der vilde finde guldet, hvorledes  de to gårde i den unge slægt var i kærlighed og at de  også søgte guldet, men i huslivets lykke og at Andersen ville  udbringe en skål for den første guldklump de havde fundet “Lille Bertha”.

1870.  Den 24. maj 1870 er H.C. Andersen på Basnæs. Efter frokosten kørte Andersen og fru Scavenius  i stærk kold blæst til Borreby hvor de blev en time. H.C. Andersen spadserede op i haven til den højde hvor Marsk Stiigs Gård har ligget.  Der var i haven paa en halv snes træer over 100 kragereder.  Fuglene fløj med høj skrigen.

Sider:  0   1  2  3  4