H.C. Andersens indretning af lejligheden i Nyhavn 18 (3)

1-tegn-18-nyhavn

 H.C. Andersen boede de sidste to år af sit liv i Nyhavn 18. meget bekvemt tæt ved Det kongelige Teater. Som det fremgår af tegningen er detaljeringgraden af lejligheden stor, der var angivet hvor nips, blomster og statuer skulle stå. Der var to værelser ud mod Nyhavn og et soveværelse, der vendte ud mod Botanisk Have. Der var to fag vinduer i hvert rum.

Værelset til venstre mod Nyhavn er H.C. Andersens arbejdsværelse: I denne del af lejligheden er H.C. Andersen fotograferet flere gange. Se  her!   Denne del indeholder skrivebord, sofa og sofabord samt reoler. Desuden var der et spejl med nipsting stående mellem de to fag vinduer.  Mellem reolerne stod sofaen med et sofabord foran. Desuden var der et skrivebord og stol ved vinduet, hvorfra H.C. Andersen kunne kigge ned på havnen. I H.C. Andersens Hus i Odense kan man se en rekonstruktionen af eventyrdigterens arbejdsværelse i Nyhavn 18 1. sal, således som man forestillede sig det så ud. Se mere her!

Værelset til højre mod Nyhavn:

H.C. Andersen lejede nogle værelser, der var en del af en større lejlighed og i værelse til højre mod Nyhavn var der en spærret dør der førte ind til naboen Fru Koppel. Dette frem af et brev som H.C. Andersen sendte et brev til Mathias Weber 6. april 1873 efter sin fødselsdag hvor han bl.a. skrev “…I min forreste Stue havde Frøknerne Ballin ladet Døren ind til Fru Koppels Stue aldeles skjule ved et favnelangt og bredt Maleri med en Deel af mine Eventyr, meget dygtigt malet af en ung Student i deres Familie.  Modsat vinduerne var der en et bord og en kakkelovn samt een dør. Denne dør førte ud til en lille entre , hvor der en dør ind til sovekammeret, en dør ud til trappen samt en dør til den øvrige del af lejligheder, der ikke var lejet af H.C. Andersen. Der var ikke toilet eller bad i lejligheden. I baggården var der nok et gammeldags lokum til brug for ejendommens beboere.

Soveværelset mod Botanisk Have

H.C. Andersens seng stod op af langvæggen. Læs mere  om sengen her!. Ved siden af sengen stod en reol. På modsat side var døren til entreen, et klædeskab samt et vaskebord. Fra soveværelset var der udsigt til Botanisk Have der strakte sig fra Charlottenborg og ned til havnen.

Sider:  0   1  2  3  4