H.C. Andersens rejser til Rom

Ældre billede af Colosseum  i Rom. Ukendt fotograf.

H.C.Andersens besøg i Rom og Italien

H.C. Andersen foretog 29 rejser til udlandet med en samlet varighed på ca. 7 år heraf  halvdelen af tiden i Italien. Han besøgte Rom 4 gange. For eftertiden har H.C. Andersen mange dagbøger og breve hjem til venner og bekendte samt hans skitsetegninger, været med til at følge med i hans hverdag i bl.a. Rom.

Rejserne og opholdene  i Italien gav spirer til nye eventyr og romaner, således kan man  i “Improvisatoren” læse om hvordan den lille romerske dreng Antonio gennemlever de samme ting, som H.C. Andersen selv gjorde som barn i Odense. Desuden skrev H.C. Andersen rejseromanen “En digters Bazar”  fra 1842, hvori der er et stort afsnit om Italien.

H.C. Andersen første store rejse i 1833-1834 gik til Rom og Napoli. 

Allerede i 1832 arbejde H.C. Andersen på at få et rejsestipendie til studier i udlandet. Jonas Collin skrev ansøgningen til kongen og bevilligede penge  til rejsen som er et led i Andersens dannelsesfærd. Rejsen gik over Tyskland, Paris og Schweiz til Italien og Rom. Den 22 april 1833 forlod H.C. Andersen København, og rejsen gik over Tyskland, Paris og Schweiz til Italien og Rom og den 18. oktober 1833 nåede han Rom. I starten boede han på herberg i Rom, men den 1. november 1833 flyttede han ind i de lejede værelser Via Sistina i ejendommen på hjørnet af Via Sistina og Via Felica. H.C. Andersen var meget produktiv på dannelsesrejsen og de fleste af hans tegninger stammer fra denne rejse og desuden skrev han flittigt i sin dagbog. Disse optegnelser har bl. a. dannet baggrund for romanen “Improvisatoren”. I samme gade og skråt overfor Via Sistina 104 boede H.C. Andersens ven Bertel Thorvaldsen i Casa Buti.

H.C. Andersen var en flittig gæst i byens kirker og gallerier og brugte mange timer til sammenkomster med andre kunstnere, der havde slået sig ned i byen. Han besøgt ofte den legendariske Cafe’ Greco på Via Condotti , hvor bl.a. kunstnere Küchler, Blunck, Sonne, Bravo, Bødtcher, Bissen og Hertz mødtes og for at hente deres post. Andersen så bl.a. Colosseum, Capitolhøjen, Quirinalhøjen, Santa Maria Maggiore, Piazza Navona og Piazza di Spagna. Dette ses bl.a. af hans tegninger af seværdighederne.

Den første juleaften i Rom tilbragte H.C. Andersen i selskab med bl.a. Bertel Thorvaldsen og andre skandinaviske kunstnere i Villa Borghese. Nytårsaften var han alene og gik en tur til Jesuiterkirken hvor han overværede nytårsgudstjenesten. Se mere her!

H.C. Andersen anden rejse til Rom 19. december 1840 – 25. februar 1841

H.C. Andersens andet ophold i Rom startede den 19. december 1840, hvor han var på vej til sin orientrejse til bl.a. Grækenland og Tyrkiet. At H.C. Andersen er glad for sit besøg kommer til udtryk i dagbogen fra den 19. december 1840: “Det er som en Drøm for mig at jeg er her igjen, jeg føler mig saa hjemme”.

Han indlogerede sig i 3 værelser med køkken for 5 Scudo om måneden Værelserne lå i den smalle Via Purificozione, som var en sidegade til Piazza Barberini. Han følte sig hjemme og mødtes med de mange venner i kunstnermiljøet i byen. Desuden besøgtes bl.a. Peterskirken, Vatikanet, Forum, Colosseum . Han tilbragte juleaften alene på værelset med sin “julenadver”, som bestod af en klase druer, brød, ost og æbler. Det andet ophold sluttede den 25. februar 1841. Se mere her!

Rejsen er beskrevet i hans rejseroman “En digters Bazar

H.C. Andersen tredje rejse til Rom 31. marts 1846 –  1. maj 1846.

Det tredjeophold Rom var i perioden 31. marts til den 1. maj 1846.

I 1846 var Andersen allerede en europæisk berømthed og rejste i følge med to adelsmænd. Klokken 10 om formiddagen ankom de til Rom og  de kørte fra Hotel Spilmann og til Hotel Franz begge steder forlangte de 15 Skudi for mindst 14 Dage for et lille kammer oppe på  4. sal. Andersens to medrejsende syntes at det var ok.  H.C. Andersen fandt det for galt og han gik til Caffe Greco og fandt her Bravo og de løb omkring i to timer for at finde nogle værelser. Endelig i Borgognona № 58 nær Den spanske Trappe fik de tre værelser for 35 Scudi i tre måneder. Værelserne var meget elegante, men det ene noget lille, den der fik det skulle derfor kun give 10 Scudi. De trak lod og H.C. Andersen fik det mindste og billigste.

Andersen skriver den 1. april 1846 “Jeg er i Rom, tredie Gang i Rom! ja, jeg er et Lykkens Barn! Se mere her!

H.C. Andersen fjerde rejse til Rom fra 28. april til 29. maj 1861

Andersens 4. ophold og sidste ophold i Rom var i 1861 i perioden 28. april til den 29. maj 1861. Det sidste besøg var da han som 56 årig besøgte byen for sidste gang. sammen med Edvard Collins søn Jonas.

Tiden blev brugt til til spadsereture og til at besøge nogle af Roms seværdigheder bl.a. St Maria della Rotonda, Capitoliet, Colosseum, Vatikanet.  H.C. Andersen har tidligere besøgt Villa Borghese, det skete også denne gang  med Jonas for at nyde en dejlig forårsnatur. Bøgetræerne så friske ud og græsset stod højt med gule blomster. Desuden var der dejlige pinjer. Desuden var der besøg af forskellige kunstnere bl.a. Bjørnson, Saaby billedhugger Evans.  Ofte læste H.C. Andersen eventyr for dem. Han besøgte også Bissens atelie og gik i forskellige teatre. Dagene blev også brugt til køreture til omegnen af Rom bl.a. Campagnen samt St Giovani in Laterano og hvorfra de gik til Supra Minerva. Se mere her!

Se mere om “H.C. Andersen og Rom” her!