ny

H.C. Andersens bopæl Via della Purificazione 1840-41

Tegning af Constantin Hansen fra det romerske karneval, dat. 19. februar 1841 Foto kb.dk

Tegning af Constantin Hansen fra det romerske karneval, dat. 19. februar 1841

   Kilde: Det Kongelige Bibliotek.

H.C. Andersen anden rejse til Rom 19. december 1840 – 25. februar 1841

H.C. Andersens andet ophold i Rom startede den 19. december 1840, hvor han var på vej til sin orientrejse til bl.a. Grækenland og Tyrkiet. At H.C. Andersen er glad for sit besøg kommer til udtryk i dagbogen fra den 19. december 1840: “Det er som en Drøm for mig at jeg er her igjen, jeg føler mig saa hjemme”.

Han indlogerede sig i 3 værelser med køkken for 5 Scudo om måneden Værelserne lå i den smalle Via Purificozione, som var en sidegade til Piazza Barberini. H.C. Andersen føler sig ganske ene i huset, på nær af en dame med børn der bor oppe under taget.

Han følte sig hjemme og mødtes med de mange venner i kunstnermiljøet i byen. Desuden besøgtes bl.a. Peterskirken, Vatikanet, Forum, Colosseum. Han tilbragte juleaften alene på sit værelse med sin “julenadver”, som bestod af en klase druer, brød, ost og æbler. H.C. Andersens andet ophold i Rom var præget af sygdom, hovedpine, og tandpine. Vejret var meget omskifteligt med alt fra den dejligste og smukkeste dag til en gråligt og regnvejrsfuld dag.

Nogle dage før H.C. Andersens afrejse fra Rom deltog han i det romerske karneval, der fandt sted i slutningen af besøget. H.C. Andersen havde lejet karnevalstøj, en hvid polichinel dragt ( polichinel fr. polichinelle, af it. pulcinella), ondskabsfuld klovnfigur med pukkel, lang næse og stribet dragt (i den italienske og franske folkekomedie). En trekantet hvid hat med gul og sort fjer, rød silke maske. Maskeraden gjorde at små drenge blev bange for ham og at han fik mange buketter af damer i vogne. En festlig dag der sluttede kl. 12.

Andersen udtrykte i dagbogen få dage før afrejsen, en art vemod tænker, når han tænker på at forlade det evige Rom! og skriver “… Jeg seer det ikke mere! hvor Platon ligger begravet, gid at min Grav maa findes der!…”

Se mere om “H.C. Andersen og Rom” her!

Rejsen er beskrevet i hans rejseroman “En digters Bazar

 


Vis stort kort