H.C. Andersens bolig Via Condotti i Rom 1861

Brev fra H.C. Andersen 3. maj 1861 til Henriette  Collin. Set i Caffe Grecco i Rom

H.C. Andersen 4. ophold og sidste ophold i Rom var i 1861 i perioden 28. april til den 29. maj 1861. Den 56 årige Andersen besøgte Rom for sidste gang sammen med Edvard Collins søn Jonas.

Brev fra H.C. Andersen i Rom, dateret  29. april 1861 til Henriette  Collin ..

“naaede vi ud paa Eftermid­dagen Rom, hvor Hr Bravo har leiet fire elegante Værelser, to var nu nok, til os; vi have det meget smukt og Jonas synes glad”……”Udsigten fra Terrassen over Rom fik Taarer i hans Øine”..

I et brev til  Bernhard Severin Ingemann skriver H.C. Andersen den 1. maj 1861

“… at Jonas Collin og ham selv nu bor i Via Condotti i hus hos konsul Bravo, som har lejet tre smukke værelser med balkon til dem…”

Brev fra H.C. Andersen dateret 3. maj 1861 til Henriette  Collin, Rom 3 Mai 1861. Set i Caffe Grecco i Rom

Her sender jeg Dem en Grund tegning af den Leilighed, Jonas og jeg beboer i Rom; gid at De maa kunne finde om i den. Vi have Gulvteppe i alle Stuer, Prospecter af Rom og ikke færre end fire Speile. Paa Altanen blomstre Roser og Gyldenlaker. Vi brænde om Aftenen fire armet romersk Lampe, men have dog hver vort Voxlys. Om Aftenen er vi meest hjemme og Bordet staaer dækket med Viin, Brød, Parmesan-Ost og Frugt; deiligt Vand fra aqua fontane; een stor Sopha og tre smaa hører til Meub[l]e­mentet, saa at De seer her er ganske godt. H. C. Andersen.

På bagsiden af brevpapiret fra H.C. Andersen 3. maj 1861 til Henriette  Collin, har H.C. Andersen lavet en tegning af lejligheden med forklarende påskrift.  Set i Caffe Grecco i Rom. Se mere om “H.C. Andersen og Rom” her!

Foto Lars Bjørnsten Odense.