ny

H.C. Andersen 125 år 1930 (11)

1-DSC_6537-002

Lille Viggo, vil du ride ranke? Sæt dig på mit knæ, du søde dreng! Barn jeg er med dig i sjæl og tanke, vi vil lege, til du skal i seng.. Illustration af tegneren Gerda Ploug Sarp.

I anledning af 125 års dagen for eventyrdigterens fødselsdag den 2. april 1930 bragte Berlingske Tidende den 30.3.1930 et tillæg om H.C. Andersen, der indeholdt kendte personligheder synspunkter om digterens betydning for dem. Nedenfor bringes et udpluk af dem i uddrag:

Ludwig Renn ( 1889 – 1979) er en tysk forfatter 

Ludwig Renn. H.C. Andersen er en stor digter – for bourgeoisiet. Netop ham gør i højeste garad, hvad der er det allerfarligste for Arbejderbevægelsen, da han fører os ind i fantasiens verden og bort fra klassekampen. I sin barndom lærte Ludwig Renn ligesom andre børn H.C. Andersen at kende, fordi de voksne fandt for godt at skjule der virkelige livs grusomhed og frem for alt klassekampen for deres børn.

H.C. Andersens eventyr har for Ludwig Renn haft den betydning, at de gav ham en forestilling om verden, som jeg senere gennem bitre skuffelser måtte udrydde, fordi den var urigtig. Dog nærer han en dyb personlig medfølelse med H.C. Andersen. fordi hans liv så tydeligt viser, i hvor høj grad bourgeoisiet kan pine et fra naturens hånd dårligt udrustet menneske, og hvorledes skønne, men dog sygelige blomster kan fremspire derved.

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11