Christinelund og H.C. Andersen (8)

1-DSC_4906

Parti fra parken ved Christinelund ved Præstø 2013

H.C. Andersen har opholdt sig flere gange på ejendommen Christinelund ved Præstø på Sjælland i perioden 1851-1865. Han har boet der i perioden 24. maj 1851 – 2. juni 1851, 10. juli 1854 – 25. juli 1854, 22. april 1863 – 2.  maj 1863, 3. august 1864 –  11. august 1864 samt 27. juli 1865 – 4. august 1865.

Opholdet 27. juli 1865 – 4. august 1865

H.C. Andersen kom med toget til Ringsted og videre herfra med postvognen til Næstved. Herfra havde postmesteren sørget for en enspænder med to heste til Præstø, hvor H.C. Andersen skulle af for at blive barberet. Lidt over kl. 4 nåede H.C. Andersen Christinelund, hvor han traf Fru Ingeborg Drevsen, Agnete Lind samt Charlotte Bournonville. Hun sang smukt for selskabet om aftenen. Andersen læste »Løgtemændene« og fik frøken Anckers to værelser. Dagen efter læste Andersen for selskabet efter middagen Løgtemændene og Guldskat. Den sidste måtte dog forkortes og Andersen måtte udelade det meste om det røde hår, da den gamle baronesse snakkede så meget under oplæsningen i anledning af at Agnete Lind var tilstede. Da de brød op var fru Fishers lille pige  Julie uartig og havde en kåd tone. Hun sagde noget til Andersen, som han ikke forstod. Han blev vred og da den lille pige grinede blev Andersen endnu mere gal og sagde hun var uopdragen. Moderen kom til, men H.C. Andersen vidste ikke det var moderen og derfor skældte han fortsat ud. Moderen sagde til den lille pige at hun skulle bede mig om forladelse,  men det ville hun ikke. Andersen blev ond og sagde hun skulle have smæk efter hvor stor hun var. Moderen græd, og så tilsidst græd også den lille pige og Andersen blev blød, men der var ikke noget at gøre. H.C. Andersen sagde til barnet,  at alt var glemt, men det var det ikke, for da de var borte fik Andersen forklaret, at barnet på en kejtet måde havde sagt ham et kompliment, nemlig “der kan kun En skrive Eventyr og det er Andersen”. Astrid sagde, at den lille Julie slet ikke havde  sagt noget ondt. Stampe så alvorlig ud, der var en forstemt Andersen gik til sengs, hvor han lå til langt ud paa natten og ærgerlig mest over sig selv og kunne ikke sove.

Dagen efter den lørdag 29. juli 1865 var det regn og koldt. H.C. Andersen skrev eventyret: Stormen  flytter Skilt (Stormen fløtter Skildt). Op af dagen stormende vejr og han gik lidt i skoven ved Christinelund. Dagene gik med middage på bl.a. Nysø med oplæsning af eventyr. Benyttede opholdet til at få vasket tøj og var lynende gal over at vasketøjet ikke er ankommet endnu. Vejret er dårligt og stormende med mange knækkede træer og grene. Han sov urolig den nat, da frøken Bournonvilles vindue ikke var lukket og blæste itu, derfor gik de om natten og forstyrrede ham. Tanken var at H.C. Andersen skulle hjem den 3., men nåede ikke skibet og  kom første afsted dagen efter og blev kørt til Næstved og Ringsted og derfra med tog til København.

Foto og tekst Lars Bjørnsten Odense

Sider: 0   1  2  3  4  5  6  7  8