Historien om Bjørn Nørgaards og Lene Adler Petersens keramiske frise på Holstebro Gymnasium
Hesteslagtningen, Borgere i Holstebro, gobeliner til dronningen og nu relieffer på vores gymnasium. Hvis der er ikke er nogen klokker der ringer, kan vi fortælle at manden bag dette er Bjørn Nørgaard ( født 1947).
Han blev i 1992 af Holstebro Gymnasiums rektor Hans Vangsgaard bedt om at lave et relief til skolens vandrehal (væggen overfor 2gburet). Han eller man kan sige ham og hans kone Lene Adler Petersen sagde ja til opgaven. Det har på mange måder været et parløb for de to at skabe relieffet, da de sammen har udtænkt mange af ideerne, tegnet skitser og rentegninger sammen.
De accepterede altså opgaven og begyndte på det projekt, om at lave en frise på 24 meter i længden og 2,3 meter i højden. Siden da er der med et par års mellemrum blevet opsat et nyt relief. Vi mødte ham til en snak om reliefferne, kunst og samfundet, og her kan i se hvad vi fik ud af det.
Gymnasiet var for kedeligt til mig, så jeg blev aldrig ingeniør, som jeg først havde planlagt”. Bjørn Nørgaards karakteristiske ansigt med hareskår og skægstubbe, smiler lunt mod os og han retter på brillerne han har sat op i panden. Umiddelbart virker der jo til at være et stort spring mellem det at være ingeniør og kunstner, men Bjørn N. mener at videnskaben faktisk er det fag der nærmer sig kunsten mest.
En videnskabsmand kan heller ikke standse sit arbejde pludseligt, det vigtige for ham er ikke produktet, men de ideer der kommer sammen med produktet”. Vores interview går på en måde hurtigt væk fra at være et egentlig interview, til mere at være et foredrag, hvor vi stiller uddybende spørgsmål. Men det gør ikke noget, for han er en fantastisk fortæller og inter… som bare pokker. Vi føler os strakt godt tilrette i hans selskab. Det havde Heidi og Simon allerede fået færden af tidligere i dag, da de fik fanget Bjørn N og hans håndværkere, og spurgt til om de kunne få et interview. Bjørn N og hans 3 håndværkere sad og nød en pilsner, da aftalen kom i hus.
Er det fedt? Simon skubber gang i samtalen, efter vi har sat os til rette i HF’ernes frokoststue, på det aftalte tidspunkt. ”Ikke lige et udtryk jeg er opdraget med… he…he…. Jeg har jo aldrig prøvet andet og jeg har lavet kunst i 42 år. Nogen gange er det rigtig fedt når det lykkedes og rammer et gennembrud, nogen gange lykkedes det ikke og er noget lort. Ligesom med alt andet slags arbejde. Men det der forekommer når man er kunstner, er at man selv tilrettelægger sin tid og hvordan man arbejder. Hvis man administrere det er det fint, det er jo fuldstændig ustruktureret”
Og det har han så vældig ret i, men det må da alligevel være lidt ensformigt at lave sådan et langt relief, skulle nogen umiddelbart synes?
Foto: Lars Bjørnsten Odense 2010