Basnæs historie (4)

Basnæs Gods og herregård

Det nuværende Basnæs ligger på samme sted, hvor de tidligere hovedbygninger havde været anlagte, nemlig på den ene side af en stor rund holm, der på den modsatte side er bevokset med store, gamle træer og omgivet med en bred grav. To kolossale stenbroer fører over graven, den ene til den rummelige, af gule sten nybyggede ladegård og den anden til haven. Hovedbygningen er beklædt med mørkerøde sten. Den indeholder en høj kælderetage, en hovedetage og en messaninetage. To lave ottekantede tårne ved den takkede gavl ud mod ladegården og et højt kreneret, fladt tårn ved den modsatte gavl giver bygningen et anseeligt udseende, hvortil en lille fremspringende toetages fløj bidrager, med åbne buer til gennemkørsel, og et stort fremspringende karnapvindue til det derværende bibliotek. Bygningerne opført efter tegning af professor Hetsch. Den er ikke i nogen bestemt stil, men tager sig godt ud og afgiver et smukt herresæde, der indvendig er indrettet og udsmykket efter nutidens fordringer og smag.

Haven er udstrakt med en blanding af gamle, store alleer og moderne parkanlæg, som til de tre sider danner en venlig ramme om hovedbygningen. En smuk gartner bolig i schweitzerstil, rummelige drivhuse samt er med band omgivet og i en smuk stil anlagt hus til fjæderkreaturer af alle slags, danne partier i haven, fra den har man en vid udsigt til det åbne hav og til de mange småskove, som mellem grønne enge og frodige marker strække sig langt i det fjerne, så Basnæs har omgivelser, der i venlighed overgår de fleste herregårdes og gør det til et behageligt opholdssted, ligesom det er en stor indbringende besiddelse.

G.H.

NB: Det vides ikke om forkortelsen G.H. er identisk med arkitekten Gustav Friederich Hetsch (28. september 1788 – 7. september 1864) som stod for den sidste store ombygning af Basnæs foretaget af Jacob Scavenius. Gustav Hetsch var arkitekt med tysk afstamning og havde sit hovedvirke i Danmark, hvor han blev en ledende skikkelse i senklassicismen.

Basnæs historie er gengivet i Illustreret Tidende Årgang 4, Nr. 173, 18/01-1863 , s. 129 og her på siden ændret fra gotisk skrift til nutidig skrift af undertegnede . Jeg tager forbehold overfor fejl m.m. Tak til Erik Petersen Skælskør for lån af billeder.

Læs mere om H.C. Andersen og hans tilknytning til herregården Basnæs her!

Lars Bjørnsten Odense

(Billederne er indsat)

Sider:  1  2  3  4