Tjenestepigen i Nyhavn 18 1.

 Nyhavn 18 er ejendommen længst til højre

Eventyrdigteren boede hos de to gamle søstre Ballin i Nyhavn 18 i København. Her havde han to stuer til gaden og et soveværelse, der vendte mod gården.

Marie Buschs opgave var at holde hele huset også søstrene Ballins stuer, så hun måtte op på jobbet kl. 5 hver morgen og hun fortæller, at mange de ting, som H.C. Andersens museum i Odense har i dag har hun renset og pudset adskillige gange. Dagen havde sin faste rytme i Andersens hjem. Kl. 71/2 fik den gamle digter sin the med to stykker usyret brød, som hun hentede her morgen hos bageren. Allerede kl.10 1/2 fik han frokost, altid engelsk bøf af 1/2 pund kød, men han spiste dengang kun lidt af det. Middagen i spiste altid sammen med søstrene, frøknerne Ballin og så var der ikke andre måltider end måske en kop kaffe om aftenen også købte H.C. Andersen selv for 3 Mark kager til. Vi fik ofte også vin og nogle gange kom han ud i køkkenet til Marie Busch og skænkede en meget let vin op i ølglas.

H.C. Andersen afholdt ikke selskaber ikke engang til han 70 års fødselsdag. Der kom dog ofte gæster, berømtheder fra ind- og udland samt venner. dem trakterede han selv oftest med vin og kage. Digteren krævede at tjenestepigen til tiltalte ham med “konferensråd”, hvilket var svært og Marie Busch kunne mærke at han holdt formerne. Hun fik ofte en billet af ham til Det Kongelige Teater, men krævede at hun skulle være fin og hun fortæller: “Engang kom han med et Par af sine hvide Hansker, som jeg skulde tage paa. Hver af dem var saa store til begge mine Hænder, saa jeg lo og protesterede. Saa gav han mig en Rigsdaler til et Par ny.”

Kilder: H. C. Andersens gamle Pige fortæller«. Ekstrabladet 27. okt. 1929. Samtale med fru Marie Busch, Svendborg; mærket »Peter Peter«. og H.C. Andersens dagbøger

Sider: 1  2  3  4