H.C. Andersen, hans mor og slottet (2)

Odense Slotsgård anno 2006

Odense Slotsgård anno 2006. Foto Lars Bjørnsten Odense

H.C. Andersen, hans mor og slottet

På slottet arbejdede H.C. Andersens mor. Hun var en praktisk kvinde, og efter faderens død tjente hun til livets ophold bl.a. som vaskekone på Odense Slot, indtil hun endte sine dage som alkoholiseret fattiglem på Gråbrødre Hospital. Hun var en omsorgsfuld moder og for at Hans Christian ikke skulle være alene hjemme, tog hun ham ofte med på arbejdet på slottet. Hans Christian legede tit i slotsgården sammen med de andre tjenestefolks børn herunder med prins Frits, den senere kong Frederik VII.

Levnedsbogen om Odense Slot

H.C. Andersen beskriver i Levnedsbogen selv nogle af sine oplevelser på slottet således:

“Min moder var imidlertid kommet til at gå på Slottet, herved kom jeg også derind, legede imellem i den store gård med Prins Frits, der da var et barn.

En fastelavnsmandag var jeg med en hel del af borgerlige børn med at slå “Katten af Tønden”, Prins Christian sad på trappen med nogle af herrerne, og prinsessen i vinduet. Jeg havde et gammelt officerschærf om livet og bildte mig ind, at jeg var den, der mest faldt i øjnene. Siden kom jeg prins Christian nærmere. Guldberg talte om mig, og han fik lyst at se mig.

Jeg skulle der op en dag “dersom prinsen spørger hvad du har lyst til” viskede man mig, “- da sig, du vil gerne studere”. Jeg kom derop, spillede nogle scener af Holberg for ham, sang noget jeg improviserede og da han spurgte mig om min lyst for scenen, tilstod jeg det ganske åbenhjertigt, men sagde, at folk hellere ville have jeg skulle sige, jeg ville studere. Prinsen, fandt ellers ingen af disse ting passende, men rådede mig, som et fattig barn, heller at lære en smuk profession, f. eks drejer, men det havde jeg ingen lyst til….”

Se også:

Sider: 0   1  2  3  4