Skræppebladene i Glorup Slotspark 3.

HPIM7624

Skræppeblade i Glorups Slotshave

Glorup Haves oprindelige og lidt beskedne anlæg var af lav moseagtig karakter, som gav frodig grobund de meget store skræppeblade, der skulle have givet H.C. Andersen inspiration til eventyret “Den lykkelige familie”. Skræppeplanterne kan stadigvæk ses ved nogle af de kampestensdiger der omgiver Glorup Slotspark. Se mere om Glorup her!

Eventyret “Den lykkelige familie” af Hans Christian Andersen

“Vi har en kone for ham!” sagde myggene, “hundrede menneskeskridt herfra sidder på en stikkelsbærbusk en lille snegl med hus, den er ganske ensom og gammel nok til at gifte sig. Det er bare hundrede menneskeskridt!”
“Ja, lad hende komme til ham!” sagde de gamle, “han har en skræppeskov, hun har kun en busk!” Og så hentede de den lille sneglefrøken. Det varede otte dage før hun kom, men det var just det rare ved det, så kunne man se, hun var af arten.
Og så holdt de bryllup. Seks sankthansorme lyste så godt de kunne; ellers gik det hele stille af, for de gamle sneglefolk kunne ikke tåle svir og lystighed; men en dejlig tale blev der holdt af sneglemor, fatter kunne ikke, han var så bevæget, og så gav de dem i arv den hele skræppeskov og sagde, hvad de altid havde sagt, at det var det bedste i verden, og når de levede redeligt og skikkeligt og formerede sig, ville de engang, og deres børn komme på herregården, blive kogt sorte og lagt på sølvfad.
Og efter at den tale var holdt, krøb de gamle ind i deres hus, og kom aldrig mere ud; de sov. Det unge sneglepar regerede i skoven og fik en stort afkom, men de blev aldrig kogt, og de kom aldrig på sølvfad, så sluttede de deraf, at herregården var faldet sammen, og at alle mennesker i verden var uddøde, og da ingen sagde dem imod, så var det jo sandt; og regnen slog på skræppebladene for at gøre trommemusik for deres skyld, og solen skinnede for at give skræppeskoven kulør for deres skyld, og de var meget lykkelige, og hele familien var lykkelig, thi den var det.

Eventyret “Den lykkelige familie” af H.C. Andersen har taget sit udgangspunkt på Glorup Slot ( herregård) og de skræppeblade, der var i parken og slotshaven.

Foto: Lars Bjørnsten Odense

Sider: 0   1  2  3