H.C. Andersen Prisen 2013

byvandring-st

HCA-001

david-lang-001x

(Desværre findes der ikke foto fra uddelingen af H.C. Andersen prisen 2013, da billetterne var udsolgt)

H.C. Andersen prisen 2013 uddeles, som traditionen er på H.C. Andersens fødselsdag den 2. april 2013 kl. 15.00 i Teaterhuset Filosofgangen 19, 5000 Odense C

I arrangementet medvirker: San Francisco Lyric Opera, Den Kgl. Balletskole i Odense, Den Fynske Opera, skuespiller Christian Steffensen og H.C. Andersen paraden. Konferencier er skuespiller Kurt Dreyer. Billetpris 120,00 kr. Bestilles pr. e-mail [email protected] eller pr. tlf. 22486859

H.C. Andersen prisen 2013 uddeles til:

  • Den amerikanske komponist David Lang for sin komposition The Little Match Girl Passion fra 2007
  • Mirka Čápová og Hana Hanáčková for siden 2000 at have arrangeret Night with Andersen
  • Skuespiller Christian Steffensen for sit arbejde med H.C. Andersen i over 30 år

Om prismodtagerne:

David Lang U.S. A.

David Lang er født 8 januar 1957 i Los Angeles , Californien og er en amerikansk komponist bosiddende New York City. Han blev tildelt i 2008 Pulitzer-prisen for Music for The Little Match Girl Passion .  “Den lille Pige med Svovlstikkerne Passion” Musikken er komponeret i 2007  og med sammensætning for vokalkvartet og slagtøj. Stykket er inspireret af Bach ‘s St. Matthew Passion. Du har mulighed for at høre en del af “The Little Match Girl Passion” her!

Mirka Čápová og Hana Hanáčková Tjekkiet

Mirka Čápová og Hana Hanáčková har igennem en årrække opbygget traditioner om “Andersen”. Det tjekkiske traditionelle børnearrangement på landets biblioteker ”En nat med Andersen” tilføjes nu et særligt dansk oplæsningselement, hvor man kan høre danskere læse eventyr på originalsproget, dansk, og således samligne ord og lyde med oplæsning på tjekkisk. Hovedformålet med ”En nat med Andersen” er, at fremme børns læselyst. Danskere vil besøge biblioteker, hvor børnene deltager i forbindelse med ”En nat med Andersen” og de vil læse et Andersen-eventyr højt for børnene på dansk, således at børnene kan sammenligne, hvordan eventyret lyder på originalsproget of på tjekkisk. H.C. Andersen (1805-1875) skrev og offentliggjorde mere end 150 eventyr og værker mens hans levede. Mere end 40 værker er oversat til tjekkisk. Kilde: eu2012.dk. Se mere her: ”En nat med  HC Andersen” og den tjekkiske hjemmeside: ”En nat med  Andersen” , Noc S Andersenem, A night with Andersen,  Die Nacht mit Andersen, La nuit avec Andersen.

Skuespiller Christian Steffensen Danmark

Christian Steffensen (født 27. oktober 1953), er en dansk skuespiller, der bl.a. har medvirket i Matador. Han er uddannet ved skuespillerskolen ved Odense Teater i 1978. Christian Steffensen er en af vore betydeligste H.C. Andersen-fortolkere og er samtidig en hyppig gæst i udlandet. Således har han bl.a. optrådt i Australien, Holland, Canada, Schweiz, Spanien, Tyskland, Østrig og USA med hhv. en dansk-(At rejse er at leve), engelsk-(To travel is to live) og tysksproget (Das ist leben – reisen) H.C. Andersen-mosaik i ord og toner. I 1995 medvirkede han i Den Danske Skueplads’ førsteopsætning af H.C. Andersens to herlige vaudeviller En komedie i det grønne og En nat i Roskilde. I 2002 havde han premiere på At rejse er at leve – en monolog med sange – der blev modtaget som en ægte og værdifuld H.C. Andersen-hyldest. Christian Steffensen arrangerer oplevelser og rejser i forfatternes fodspor og har  realiseret en original og nyskabende kulturplatform, hvor han præsenterer dramatiserede vandringer i bl.a. København, Odense med “På sporet af Andersen”. Se billeder “På sporet af Andersen” i Odense her!   Se skuespillerens egen hjemmeside her! 

Priserne uddeles af: H. C. Andersen Priskomiteen – Hans Christian Andersen Priskomite

Lars Bjørnsten Odense

Foto: Udenrigsministeriet, Facebook, Lars Bjørnsten

Foto fra H.C. Andersens fødselsdag 2013