Theobald Stein og H.C. Andersen (2)

stein-5-hca

  Udsnit af Th. Steins model skitse til et H.C. Andersen Monument 1875 i Kongens Have København

H.C. Andersen var utilfreds med mange af skitserne til monumentet og havde svært ved i første omgang at give udtryk for sin utilfredshed. Digteren følte ikke at nogen af billedhuggerne kendte ham og måske derfor lavede skitser han ikke brød sig om. Han brød sig ikke om, et monument hvor der stod børn bagved eller bag ryggen. Heller ikke børn på skødet eller i mellem sine ben var sagen. At hans eventyr var skrevet både for voksne og for børn. Børnene forstod kun staffagen og først som voksne så og forstod det det hele. Det naive var kun en del af eventyrene og at humoren var som salt i dem. ( Se den originale tekst nedenfor)

H.C. Andersens dagbog fredag den 4. juni 1875:

“Smukt varmt Sommerveir. Tog 11½ en Vogn, kjørte ud af Vesterport og ind af Øster, Solen brændte, jeg blev saa søvnig paa Farimagsveien at jeg faldt isøvn. — Besøg hjemme af Billedhuggeren Saaby, som jeg denne Gang sagde klart og tydeligt at jeg var utilfreds med hans Statue
af mig, at hverken han eller nogen [af] Billedhuggerne kjendte mig, havde ikke seet mig læse, at jeg ingen taalte da bag ved mig og ikke havde Børn paa Ryggen, paa Skjødet eller i Skrævet; at mine Eventyr vare ligesaa meget for de Ældre som for Børnene, disse forstode kun Stafagen og som modne Folk saae og fornam de først det Hele. At det Naive var kun een Deel af mine Eventyr, at Humoret var egentligt Saltet i dem….” .  Foto Lars Bjørnsten Odense.

Se mere om H.C. Andersen monumentet i Kongens Have i København

Sider:  1  2