H.C. Andersen og billedbøgerne (2)

Et eksempel på ,hvordan H.C.Andersen forener udklip, papirklip og tekst med en belærende tekst fra Agnete-billedbogen Hans Christian Ørsteds Billedbog fra 1869 .

Her har jeg klippet en Altan,/ Fra den seer lille Christian./ I Guds Natur: Den er saa stor!/ Ja meget større end Du troer!   Kilde: www.kb.dk 250704

Andersen ville med disse billedcollager understrege den tro på, at det mundtlige og skriftlige og klippede eventyr udspringet af nuet og ikke er noget der hører fortiden til.
Man har viden om 16 billedbøger, men sandsynligvis har der været mange flere, som er gået til for eftertiden. Billedbøgerne er udtryk Andersens glæde for børnene og deres familier og ofte var der tale om en gestus og gave til hele familien. Andersen var ofte i stor taknemmeligheds gæld til de mange familier hvor han havde kost og logi i kortere eller længere tid.

Kvaliteten af billedbøgerne er forskellige, både hvad angår indhold og ”indpakning”. Nogle af billedbøgerne er blot uindbundne kladdehefter og andre fint læderindbundne med fint papir og guldtryk.

Sider:  1  2  3  4  5

Oversigt over H.C. Andersens billedbøger!