H.C. Andersen på herregården Basnæs ved Skælskør (2)

Basnæs 1861 Kilde: Prospekter af Danske herregaarde F. Richart og C E Secher. Kilde: Wikipedia Det daglige liv

Basnæs 1861 Kilde: Prospekter af Danske herregaarde F. Richart og C E Secher. Kilde: Wikipedia

Det daglige liv

Aftenen på Basnæs kunne sommetider være dræbende, når han var sammen med den gamle stolte rigmand Kammerherre Scavenius, han forstenede al fri konversation og så gik han ikke til sengs før hen imod Klokken elleve. På andre aftner brugte Andersen meget tid på samtaler med gæster og familien. Desuden læste og skrev han meget under sine besøg på Basnæs. Stedet gav ham stor inspiration til bl.a. sine eventyr.

H.C. Andersen gik under sine ophold på herregården også i vandet i Store Bælt. Desuden fordrev han tiden med bl.a. at plukke blomster, således plukkede han bl.a. roser. Blomsterne blev nogle gange presset og sendt til venner og bekendte, således en alpeblomst fra Basnæs haven til Jules Jürgensen i Locle. Ved juletid hjalp han bl.a. med at binde tråd i kagerne til juletræet;

Haven

En god fornemmelse af haven på Basnæs får man ved at læse H.C. Andersens brev til Dorothea Melchior fra 28. maj 1871, hvor han foretager en vandring i havens forskellige afkroge:

Jeg sidder ved skrivningen af dette brev og når det er sluttet vil jeg begynde min vandring i haven. Jeg vil forsøge at føre Dem med. Først må vi over en bro, som ligner i det mindre, Marmorbroen ved Christiansborg, og vi står i haven på en grøn plet med frugttræer, hvor der en stor del af dagen spilles kroket. Endnu en voldgrav skiller haven fra stranden. Vandrer vi nu til højre kommer vi forbi gartnerens hus der er bygget som de landlige schweizerhuse og mellem bede med asparges og andre køkkensager når man ind i en høj gammel alle. Der begrænser en skovgrund fra gammel tid, hvor alt vokser som det kan og vil. Her er en hel fugleverden, råger, krager og alliker omkredser de høje træer, der er besatte med reder som var der tabt gødningsbanker på alle grene. Det er nu ikke noget smukt billede, men sandt og herfra har jeg motivet til Hønsegrethes skovomgivelse. Går man fra gården hen til venstre kommer man i “Anlægget”, en skovbegroet mosegrund, hvor De finder i hele sin udstrækning Hønsegrethes to etages hønsehus, hvor “gamle Hønse-Cathrine” passer kalkuner, ænder og høns, mens en stor hund ideligt bjæffer uden for hundehuset. Herfra kommer man til stranden og om man vil ud af den til mark og skov, såvel granplantage, som bøgeskov.

Vejret

H.C. Andersen beskrev vejret som foranderligt, den ene regnbyge følger den anden. Ved en storm noterede H.C. Andersen sig, at vandet nogle gange stod alen højt i gaderne Skælskør og var trængt ind i husene og at vejen til Basnæs var meget dårlig. Dette betød, at de nåede senere frem end forventet. Det ene store træ ved broen lå blæst om med rod og vandet stod endnu over hele anlægget på gården.

Årstiderne

Foråret viser sig så livsfrisk, så uforandret; men Tiden var ikke som da han sidst så det. Den kolde vintertid med al den sorg og ulykke der har overvældet os alle, havde ligesom udvisket forårets friskhed, som det normalt plejer at være på Basnæs.

Æbletræerne var overdængede af røde hvide blomster, kodriver blomstrede i græsset og han klagede sig over de mange myg i haven. Andersen tog ofte blomster med hjem til København og når han f.eks skulle til middag hos Eduard Collin medbragte han til fruen to udsprungne duftende roser, som han tog som knop i haven på Basnæs. I går var de dog sprunget ud i hans vandglas.

Læs mere om H.C. Andersen og hans tilknytning til herregården Basnæs her!

Sider:   1   2   3