Henriette Scavenius, H.C. Andersen og Basnæs ved Skælskør (1)

Bassenes d 16 May 1821. Akvarel. Udgivet: 1821. Forfatter: Rawert, Ole Jørgen, 1786-1851. Billedsamlingen. Rawerts maleriske Reise III, 34, neg. Kilde: kb.dk

H.C. Andersen følte at der på Basnæs var den ro og hygge samt inspiration til at skrive, således at det næsten væltede ud af ham som et kildevæld. Men han håber, at han i København får den samme tanke, således at digtningen igen vokser frem.

H.C. Andersen om herregården Basnæs ifølge nogle af hans breve til Henriette Scavenius

H.C. Andersen har mange rosende ord om Basnæs. En del af disse kommer til udtryk i bl.a H.C. Andersens breve til Henriette Scavenius på Basnæs. Andersen bruger mange gange udtrykket at “flyve til Basnæs”. Ligesom han omtaler Basnæs , som en dejlig gård og et smukt og hyggeligt sted. Et smukt hjem ved havet. Ofte funderer han over, hvordan der er på Basnæs, når han er i København eller ude at rejse bl.a. med udtryk som i tankerne besøger jeg dem alle på Basnæs, hvor solen skinner smukt udover den åbne strand. Han tænker på haven og alt det der grønnes og om at blomsterne nu kommer frem i den dejlige forårstid. At foråret nok er steget halv i land skoven grønnes og fuglene kvidrer. På vej til Holsteinborg så han på afstand Borreby og tårnet på Basnæs og han syntes at det er underligt at køre forbi.

H.C. Andersen om Henriette Scavenius ifølge nogle af hans breve til hende

Forholdet til Henriette Scavenius, Fru Scavenius eller som han også kalder hende “nådige frue” og hendes to børn Otto og Luzia betød meget for Andersen. Han havde brug for et fristed , hvor der var ro og inspiration til at skrive romaner, digte m.m. og til det brug var Basnæs ideelt. Han omtaler ofte Basnæs som Hjemmet. Andersens andet hjem var hos Collin i København. Ofte når han var på ude på længere rejser i udlandet kom han forbi og overnattede på udrejsen eller hjemrejsen. Desuden skriver han ofte om , at han fornemmede at man på Basnæs gerne så ham og at han glæder sig til igen at mødes med Fru Scavenius og familien i deres smukke hjem. Er han i dårligt humør erkender og beklager han dette i sin brevveksling. H.C. Andersen står ikke tilbage med selv at invitere sig og arrangere dette og ofte blev besøgene på herregårdene i nærheden Holsteinborg, Borreby og Espe kombineret med et besøg på Basnæs eller omvendt.

Læs mere om H.C. Andersen og hans tilknytning til herregården Basnæs her!

Lars Bjørnsten Odense

Sider:  1  2  3