H.C. Andersens ophold i Malaga

H.C. Andersens tørrede blomster fra Granada 1863, nordøst for Malaga

H.C. Andersens ophold i Malaga september – oktober 1862

H.C. Andersen ankom første gang til Málaga den 30. september 1862 med et dampskib fra Gibraltar. I byen boede han på Hotel del Oriente del Fonda til den 5. oktober 1862, derpå rejste han til Granada for bl.a. at se Alhambra og kom så tilbage Malaga den 22. oktober 1862 for så endelig afrejse med det franske skib “Paris” den 29. oktober 1862 til Cartagena. Andersen syntes godt om Malaga og Spanien, således giver han i bogen “I Spanien” 1863 udtryk for: “I ingen af Spaniens byer har jeg følt mig så glad, så hyggeligt hjemme som i Málaga”.

H.C. Andersen har i sin breve til venner og bekendt beskrevet lidt om sit ophold i Malaga således i sætninger:

Her i Malaga boe vi godt, vor Altan vender ud til den store Promenade Alameda, vi have Middelhavet for os og øiner Africas Kyst. Vor danske Konsul, Hr. Scholz, skylde vi især, at Opholdet i Malaga blev os saa behageligt, og at vi glæde os til at komme der tilbage igjen. Vel er Naturen riig rundt om Malaga, især i Haver, men Intet her overvældte mig som Egnen om Murcia og Skuet der af de maleriskklædte Mennesker. I Malaga saae jeg en betydelig Tyrefægtning, en endnu større blev givet i Granada under Festlighederne der, men det er et raat, hæsligt Skuespil. I Malaga forelskede jeg mig i Protestanternes Kirkegaard, der gad jeg lægge min Støvklædning ved det rullende Hav. Døe i Madrid vilde jeg nødigt, her bliver man kastet hen i en Krog, nei i Malaga var et deiligt Hvilested, under høie Palmer og Passio[n]s Blomster, tæt ved det rullende Hav.

H.C. Andersen har lavet et par digte, der er med til at illustrere hans oplevelser ved besøget i Spanien: Digtet Malaga: blev offentliggjort den første gang 9. november 1863 som del af  “I Spanien“. Digtet udkom senere 12. december 1867som del af “Kjendte og glemte Digte” . Digtet Alhambra: blev offentliggjort første gang i »Illustreret Tidende«. 4. Bind, Nr. 184, 5. 4. 1863, og det udkom senere, som en del af “Digte fra Spanien”.

 Foto Lars Bjørnsten Odense