Ulkegade

Gadeskilt fra Ulkegade. Foto Lars Bjørnsten.

H.C. Andersen besluttede sig for at satse på sin sangstemme og gik derfor op til syngemester Siboni, der tilfældigvis holdt middag for en række berømtheder. De forbarmede sig over den unge Hans Christian. Syngemesteren ville give ham syngetimer og komponisten Weyse indsamlede penge, så Hans Christina kunne få et værelse i Ulkegade. Det var et meget specielt kvarter, som H.C. Andersen fik kammer i. Folk i Ulkegade havde svært ved at leje lejligheder og værelser ud til ordentlige anstændige borgerfolk. Man prøvede at skifte gadens navn fra Ulkegade til Holmensgade, men det dårlige ry hang stadigvæk ved gaden.

H.C. Andersens første rigtige bolig i København lå bag ved Nikolaj Kirke. Her boede han til leje hos en enke og havde et lille værelse bag ved køkkenet. Kvarteret var berygtet for sine mange værtshuse. Ulkegade var gaden som fremmede sømænd spurgte efter, når de havde landlov og ville ud i byen og more sig. Det var også i dette kvarter at man mødte nogle af de fattigste indbyggere i København.

Når Andersen på gaden mødte Madam Pätges ( Fru Heibergs moder) råbte hun efter ham: “Ja ham kender jeg! Han kender godt Hanne, han har danset med hende paa Bal. Jeg har nylig været hos hende og Doktoren, og de har det godt; jeg har selv talt med Doktoren.”

På de næste sider scener hos Madam Patges. 1822. Ukendt kunstner.Pätges drev et berygtet værtshus i kvarteret og var forældre til den senere landskendte skuespiller Johanne Louise Pätges, der senere blev gift Heiberg.

Se mere om H.C. Andersen og København

Sider: 0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11