H.C. Andersen og billedbøgerne (3)

Side fra Astrid Stampes billedbog. Tryk på billedet for at se det i stor størrelse. Kilde : Odense Bys Museer

Billedbøgerne til Rigmor, Astrid og Christine Stampe på Nysø, som Andersen sammen med Adolph Drewsen, som er morfar til de tre døtre regnes dog for de bedste. Disse billedbøger er lavet i henholdsvis 1851,1853 og 1859. Den mest kendte billedbog er Astrid Stampes billedbog med farverige papirklip, små digte og rim fra Andersens side.

De første billedbøger ca. 1850 gik til Louise Collin datter af Jonas Collin og Andersen fortsatte med denne produktion resten af sit liv, dog med pauser. Andersen var meget grundig med produktionen af sine billedbøger ligesom med sine eventyr. Han søgte altid at engagere barnet i læsningen og det var vigtigt, at det var morsomt at læse. Humoren og lethed var vigtige elementer kædet sammen med fantasi i Andersens pædagogiske metoder. Desuden skulle billedbøgerne også give oplevelser, undren og ofte ved at stille spørgsmål eller ved morsomme ytringer.

H.C. Andersens billedbøger var datidens undervisningsmidler. Måske kunne det give stof til eftertanke i nutidens pædagogiske metoder og undervisningsmaterialer.

Agnete- billedbøgerne (Agnete Lind var barnebarn fysikeren Hans Christian Ørsted) var præget af Andersen tid på latinskolen og derfor indeholder disse bøger flere undervisningsrelaterede emner fra historien, plante-dyreriget, geografien, stjernerne m.m.

Sider:  1  2  3  4  5

Oversigt over H.C. Andersens billedbøger!