Mindehallen -The Memory Hall H.C. Andersens Hus: Andersen læser eventyr for familien Collin

Mindehallen -The Memory Hall H.C. Andersens Hus: Niels Larsen Stevns – Andersen læser eventyr for familien Collin. Fresko 1931. Freskoen måler 4.17 x 4.92 m.

Lidt om Niels Larsen Stevns udsmykning af Mindehallen i Odense

Mindehallen ved H.C. Andersens Hus er udformet som en monumental rotunde eller kuppelsal. Det er Thomas B. Thrige der i 1929  donerede penge til Mindehallen, som er tegnet af den odenseanske arkitekt Niels Jacobsen. Sluttelig overdrager man arbejdet med udsmykningen til  freskomaler “Niels Larsen Stevns”, der får frie tøjler til opgaven. Det blev et forslag med 8 motiver fra “Mit livs Eventyr”, der blev vedtaget. Et af de otte billeder er ovenstående. Se mere her!

Om billedet “Andersen læser eventyr for familien Collin”

H.C. Andersen læser eventyr for familien Collin i afslappet atmosfære og i hjemlige omgivelser i gårdhaven ved Collin-familiens hus i
København. Forlægget er fra et fotografi  som Theodor Collin har taget ca. 1860. På billedet ses familien Collin, der havde meget stor betydning for H.C. Andersen. Faderen Jonas Collin, der var som en far og en økonomisk støtter for H.C. Andersen. Datteren Louise Collin, som Andersen havde et godt øje til.
Sønnen Edvard Collin i døråbningen, som Andersen opfattede som en bror.

Nærbillede af personerne omkring det grøntmalet bord under morbærtræet. Andersen ses i forgrunden gestikulerende med mange detaljer den tunge frakke, de store sko og de lange ben.

Lars Bjørnsten Odense

Kilder: Svend Larsen: Niels Larsen Stevns og H.C. Andersen, H.C. Andersens Hus, Andelsbogtrykkeriet i Odense, 1955
Michael Wivel: Lysets tøven, Christian Ejlers’ forlag, 1994
Lars Bjørnsten Odense foto 2017 og 2003

Se mere om Mindehallen – Kuppelsalen – Rotunden i H.C. Andersens Hus her!