Mindehallen -The Memory Hall H.C. Andersens Hus: Andersen og Henrik Hertz i Neapel 1833

Mindehallen -The Memory Hall H.C. Andersens Hus: Andersen og Henrik Hertz i Neapel 1833

H.C. Andersen og Henrik Hertz på molen i Napoli. 1931. Freskoen måler 4.17 x 4.69 m.

Lidt om Niels Larsen Stevns udsmykning af Mindehallen i Odense

Mindehallen ved H.C. Andersens Hus er udformet som en monumental rotunde eller kuppelsal. Det er Thomas B. Thrige der i 1929  donerede penge til Mindehallen, som er tegnet af den odenseanske arkitekt Niels Jacobsen. Sluttelig overdrager man arbejdet med udsmykningen til  freskomaler “Niels Larsen Stevns”, der får frie tøjler til opgaven. Det blev et forslag med 8 motiver fra “Mit livs Eventyr”, der blev vedtaget. Et af de otte billeder er ovenstående. Se mere her!

Billedet “Italien”

H.C. Andersen og Henrik Hertz i Neapel 1833. Billedet forestiller H.C. Andersen og digterkollegaen Henrik Hertz i Neapel i Italien. De står på molen i Napoli og skuer udover bugten til Vesuv. Det ligger en båd, hvor en mand er ved at losse tønder. Navnet på skibet er Neptunus.

Det er Andersen, der fortæller, og Henrik Hertz, der lyttende ser til. Vulkanen Vesuv er i udbrud. Andersen gestikulerer og oplever med alle sine sanser, hvilket smitter af på Andersens skrivestil, hvilket kan ses i H.C. Andersens første roman ”Improvisatoren”, som blev et resultat af rejsen. Med den fik H.C. Andersen sit internationale gennembrud kun 30 år gammel.

I  “Mit livs Eventyr” skriver Andersen om Neapel :

“Et helt døgn blev vi her og kom til Neapel, just som Vesuv var i fuld Virksomhed, som lange ildrødder fra røgpinien flød lavaen ned om det mørke bjerg. Med Hertz og et par andre nordboer besøgte jeg eruptionen. Vejen op går igennem vinhaver og udenom ensomme bygninger og snart svandt vegetationen ind i sivagtige vækster. Aftenen var så uendelig smuk, henrivende at se: Mellem lilla Bjerge drømmer, Klædt i Hvidt, Neapels By, Ischia paa Havet svømmer Som en purpurfarvet Sky Sneen mellem Bjergets Kløfter Ligger som en Svaneflok; sort Vesuv sit Hoved løfter Med den røde Flammelok.” …… “Vi måtte holde det ud til vi nåede Neapel. De store bølgelinier brødes i måneskinnet som en blå ild og Vesuv kastede sin ildsøjle, lavaen afspejlede en mørkerød stribe i det rolige hav. Flere Gange stod vi stille i beundring, men altid vendte vor samtale tilbage til at få et godt måltid, det var i den sildige nat bouquetten af den hele herlighed”.

Lars Bjørnsten Odense

Kilder: Svend Larsen: Niels Larsen Stevns og H.C. Andersen, H.C. Andersens Hus, Andelsbogtrykkeriet i Odense, 1955
Michael Wivel: Lysets tøven, Christian Ejlers’ forlag, 1994
Lars Bjørnsten Odense foto 2017

Se mere om Mindehallen – Kuppelsalen – Rotunden i H.C. Andersens Hus her!