Niels Larsen Stevns: Freske af Fakkeltoget i Odense

Lidt om Niels Larsen Stevns udsmykning af Mindehallen i Odense

Mindehallen ved H.C. Andersens Hus er udformet som en monumental rotunde eller kuppelsal. Det er Thomas B. Thrige der i 1929  donerede penge til Mindehallen, som er tegnet af den odenseanske arkitekt Niels Jacobsen. Sluttelig overdrager man arbejdet med udsmykningen til  freskomaler “Niels Larsen Stevns”, der får frie tøjler til opgaven. Det blev et forslag med 8 motiver fra “Mit livs Eventyr”, der blev vedtaget. Et af de otte billeder er ovenstående. Se mere her!

På den sidste freske ses fakkeltoget til Odense bys æresborger H.C. Andersen. Andersen er vendt tilbage til Odense i 1867, hvor han 6. december udnævntes til æresborger. I den anledning var der om aftenen fakkeltog og dermed gik det i opfyldelse, som blev spået ham som dreng: At til Ære for ham skal engang Odense By blive illumineret!”. Andersen ses som en mørk skikkelse i et vindue på rådhuset. Pladsen var fyldt med folk og faner og Andersen var overvædet over den strålende fakkelglans, men led af en voldsom tandpine, som den iskolde luft ikke gjorde bedre. Stevns lader ham næsten forsvinde i vinduet  i bruset fra sin egen berømmelse. Her slutter eventyret.

For at lave fresken har Stevns brugt nutidige illustrationer fra ca. 1930 bl.a. et postkort af kirken samt udklip fra aviser og blade med forskellige figurer. Der er dog også blevet plads til Niels Larsen Stevns selv for at hylde det menneske han har fulgt så tæt så længe. Støttet af sin stok står han med sin skæve hofte i forgrunden med ryggen mod beskueren. Til venstre for Stevns ses brandmanden med hjelm.

Fresken af fakkeltoget var den sidste fresko med start i barndommens rum sluttelig med udnævnelse til æresborger i Odense. Der er i alt 8 scener i Mindehallen, der hver især viser et øjeblik og en tilstand, der er med til at illustrere digterens liv og skæbne.

Udsnit af freske, hvor Andersen skimtes i et vindue på rådhuset i Odense.

Kilder: Svend Larsen: Niels Larsen Stevns og H.C. Andersen, H.C. Andersens Hus, Andelsbogtrykkeriet i Odense, 1955
Michael Wivel: Lysets tøven, Christian Ejlers’ forlag, 1994

Se mere om Mindehallen – Kuppelsalen – Rotunden i H.C. Andersens Hus her!