H.C. Andersen på Lerchenborg 6. juli – 13. juli. 1862

Lerchenborg i slutningen af 1800 tallet

H.C. Andersens besøg på Lerchenborg  6. juli – 13. juli. 1862

I sin dagbog for 6. juli 1862 skriver H.C. Andersen, at han blev hjerteligt modtaget og godt indkvarteret på Lerchenborg, ….. og at han havde spadseret i den smukke store park.

I et brev til Johanne Marie Ortved dateret 8. juli 1862 skriver H.C. Andersen bl.a. – gid at nu i Roskilde vejret må blive godt, thi her på Lerchenborg, ligesom på Basnæs og Holsteinborg, hvor jeg har tilbragt tiden, siden jeg den første juni forlod København, har det så temmeligt været koldt og regnfuldt. Et lille eventyr har jeg imidlertid skrevet, dets Navn er “Sommergjæk”, men det er jo også den blomst som skyder op i sne og forårskulde.

Onsdag 9 juli 1862 skriver han i dagbogen, at han har lidt ondt i halsen. Han har talt med gartneren på Lerchenborg, som er en søn af rektor Meisling og hedder Peder Meisling, han blev født for 35 år siden i Slagelse og han har båret ham på sine arme. Han kendte hans træk igen. Han viste mig flere træer, blandt andre Wellingtontræet fra Amerika.

Jonas Collin, som var søn af Edvard Collin var uddannet zoolog og arbejdede bl.a. med fugle, fisk, frøer, tudser og snegle. Jonas Collin og H.C. Andersen havde fælles interesse for dyrene og dyrenes fantastiske verden, hvilket bl.a betød at Andersen samlede dyr sammen til Jonas. I et brev 11. juli 1862 til Jonas Collin skriver H.C. Andersen, at der i dette øjeblik blev her trukket våd efter karrusser, i garnet sad nogle store snegle, jeg tog dem straks til dig og sender dig samme, de er fra dammen her tæt ved. Tre af de almindelige, men ikke båndede, lægger jeg ved! Posten kører om et øjeblik, derfor Lev vel! Onsdag eller torsdag ses vi! i hast!

H.C. Andersen skriver 11. juli 1862 til Henriette Oline Collin om sit ophold på Lerchenborg, at vejret er aldeles slet herude. Jeg sidder på mit værelse med vinterfrakke, kan hele dage, for regn og blæst, ikke komme ud. Imorgen, fredag ville jeg have rejst, men da jeg særdeles blev bedt om at lægge i det mindste een dag til opholdet, lovede jeg at blive til søndag …… Jeg har et par smukke værelser ovre ved Riddersalen, i den fløj, der er modsat Grevens værelser …… Mit Ophold her på gården har da stået anmeldt i Kallundborg avis ligesom det stod i Skjelskjør -Avisen at jeg var i Besøg paa Basnæs, der ser De hvilken begivenhed sligt er! jeg skrev der et nyt eventyr, efter etats­råd Drevsens ønske: Sommergjæk!

Således så det ud i Kalundborg Avis 8. juli 1862

Digteren H.C. Andersen, der efter forlydende i denne sommer agter at rejse til Spanien, er i disse dage gæst hos lehnsgreve Lerche på Lerchenborg. Kilde: Kallundborg Avis 8. juli 1862.

Kilde: sdu.dk og statsbiblioteket.dk

Se mere om et nyt H.C. Andersen Art Center !

 Se mere om andre herregårde her!