De eventyrlige træer i Lotzes Have er faldet for motorsaven!

Træstubbene står tilbage!

Torsdag den 19. april 2018 var det sidste levedag for tre store træer i Lotzes Have.  For at give plads til et nyt museum og have er de blevet fældet af træskulptøren Allan Bo Jensen fra Skulpturværkstedet på Nordfyn, som med stor kreativitet er kendt for bl.a. at forme et gammelt træ om til eventyrlige og fantasifulde H.C. Andersen kreationer. Flere billeder fra haven efter at motorsaven har været forbi, se her!

Der er ikke meget spor af liv i den gamle Lotzes Have,  Se mere her! Ænderne og de store træer er forsvundet. Kun et par unge mennesker på bænken forstyrrer den idylliske fred med larmende musik. I baggrunden af den gamle have skyder nye huse i beton og musten op som paderokke.  De fældede træer skulle være et ahorntræ og en asketræ, som vurderes til at være ca. 80 år, og et noget yngre, ægte kastanjetræ. Lotzes Have i Odense har en lang historie og noget af den kan du læse her!

Planen er, at Allan Bo Jensen sammen med nogle af sine kunstnervenner i Japan og Kina vil skære stammerne til og snitte nogle Af H.C. Andersen eventyr ind som relieffer. De vil så efterfølgende blive udstillet i kunstbygningen Filosoffen til offentlig beskuelse.

Havde H.C. Andersen været i Lotzes have ville han måske være inspireret til at skrive de vers, der løb fra hans pen for ca. 157 år siden:

Folkemelodi med tekst af H. C. Andersen, som boede i den Collinske Gård i Bredgade mellem år 1802-1838. Træet som stod der siges at være det som beskrives i denne vise fra eventyret “Hyldemor”.

Det gamle træ, o, lad det stå,
indtil det dør af ælde.
Så mange ting det husker på,
hvad kan det ikke melde.
Vi det så fuldt med blomster så,
de friske grene hælde.
Det gamle træ, o, lad det stå,
det må I ikke fælde.

Nu vil jeg da på vandring gå,
men det kan jeg fornemme,
man rejser ud for hjem at nå,
thi bedst er det dog hjemme.
Når træet her har blomster på,
det vil min hjemkomst melde.
Det gamle træ, o, lad det stå,
det må I ikke fælde.

H. C. Andersen