Fritz Syberg: “Den grimme ælling” Han saa den…, (1928-29)

Fritz Syberg: “Den grimme ælling” Han saa den…, (1928-29)

Billedet  har teksten: ” …. han saae den, gik ud og slog med sin Træsko Isen i Stykker og bar den saa hjem til sin Kone …”.

Fritz Syberg (1862-1939) var en dansk maler fra Svanninge ved Fåborg. Han har bl.a. illustreret H.C. Andersens eventyr “Den grimme ælling” og “Historien om en moder”. Ovenfor ses en illustration til H.C. Andersens eventyr: “Den grimme ælling” udført i 1928-1929. Tegningen er bl.a. reproduceret i bogen “Fritz Syberg, H.C. Andersen. Den grimme ælling”, Odense, 1975, red. Erik Dal og Ernst Syberg.

I 1915 malede  Fritz Syberg syv akvareller med intense naturmotiver til eventyret “Den grimme ælling”. Disse blev offentliggjort første gang i 1938. Akvarellerne, som Fritz Syberg har malet er udgangspunktet for de mange pennetegninger om eventyret.

Billedet ovenfor er en akvarel udført med blyant, pen, sort blæk og laserende vandfarve. Det originale billede har en størrelse på 248 x 339 mm. Billedet er en gave fra Fritz Sybergs søn maleren Ernst Syberg. Gaven er givet i 1976 til Statens Museum for Kunst og opbevaret i “Den kongelige Kobberstiksamling” i København. Kilde smk.dk.

Lars Bjørnsten Odense

Se flere illustrationer af H.C. Andersen og hans eventyr her!