Modtagere af H.C. Andersen Ærespriser 2016

DSC_2631-001

De tre prismodtagere 2016: Michel Forget, Ingrid Kristensen, Helmut Lachenmann

Modtagere af Hans Christian Andersen Prisen 2016:

 1. Helmut Lachenmann, Tyskland

Han får prisen for sin komposition af „Den lille pige med svovlstikkerne“, musik med billeder. Et særpræget værk med en af de mest indsigtsfulde fortolkninger af H.C. Andersens værker der findes. Hans største succes var førsteopførelsen af “Das Mädchen mit den Schwefelhölzern (1997) ” på Hamborgs Statsopera. Senere er værket blevet opført i Paris, Stuttgart og Tokyo.

2. Ingrid Kristensen Danmark

Ingrid Kristensen & Co. skaber ballet og dans under åben himmel. Hun får prisen for sin kreative, poetiske og eventyrlige fortolkning af H.C. Andersen gennem dansen. Dette er bl.a. sket med en fortolkning af Andersen eventyr Tommelise, Den grimme ælling, Skyggen, Den lille havfrue, Den standhaftige tinsoldat og De røde sko. Hun arbejder og udvikler samt iscenesætter og instruerer ofte uden for det traditionelle scenerum, men altid på et kreativt højt niveau.

3. Michel Forget Frankrig

Han får prisen for sin afgørende udvidelse af det frankofone Andersen-repertoire. Han har bl.a. oversat værker  Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager, Skyggebilleder af en Reise til Harzen, Et besøg i Portugal eller En Digters Bazar til fransk. Han har desuden oversat forskningsartikler og dermed spillet en stor rolle i mødet mellem danske, franske og internationale Andersen eksperter.

Hans Christian Andersen Priskomite

Hans Christian Andersen Priskomite har siden 1996 uddelt sin ærespris til 59 personer og organisationer fordelt på 12 forskellige lande fra Danmark, Kina til Brasilien. Samtlige æresprismodtagere repræsenterer et arbejde med H.C. ­Andersen, som har været helt usædvanligt, og som fortsat bidrager til at udvikle kendskabet til den danske nationaldigter i mange dele af verden. Det har givet sig udtryk i opdaterede oversættelser og nye udgivelser, kunstnerisk virksomhed på mange måder samt filantropisk eller pædagogisk arbejde. Det har været en udelt fornøjelse at kunne påskønne de mange indsatser og fejre det på digterens fødselsdag.

Prisoverrækkelsen finder sted på H.C. Andersens fødselsdag lørdag den 2. april 2016 kl. 15.00 på Odense Teater. Desuden vil der være underholdning af Den kgl. balletskole i Odense, stand-up komiker Sebastian Dorset, oplæsning af skuespiller Sonja Richter, Den Fynske Opera, Harald Haugaard Trio og H.C. Andersen Paraden. Se mere om andre H.C. Andersen priser m.m. her!

Kilde: H.C. Andersens Priskomité. Foto Lars Bjørnsten Odense

Lars Bjørnsten Odense 2016