Ernst og Kay Bojesen samt H.C. Andersens Hus

En træabe, et gammel hus og en dygtig mand

Hvad har en træabe, et hus og en person, med hinanden at gøre, vil de fleste spørge om !

Efter at have læst i nogle gamle aviser, om H.C. Andersens Hus, faldt jeg over efternavnet “Bojesen” og associerede det med den kendte danske designer Kay Bojesen og den træabe, som hænger i vores stue. Nysgerrigheden var stor, så jeg undersøgte det nærmere og det viste sig at Ernst Bojesen, som var initiativtager til, at det gamle hus blev købt af Odense Byråd og indrettet til et museum for H.C. Andersen, var i familie med Kay. Ønsker du at læse mere om historien om tilblivelsen af H.C. Andersen Museet i Odense. Så se her!

Navnesammenfaldet “Bojesen” er ikke helt tilfældig. Kendetegnende ved dem er, at der er tale om initiativrige og kreative tænkende mennesker, far Ernst Bojesen som søn Kay Bojesen. Det har sat sig varige spor for eftertiden på hver deres måde.

Faderen direktør Ernst Bojesen (1849-1925) var en meget foretagsom og idérig forlægger, som startede en kunsthandel og et kunstforlag, og senere drev en forlagsboghandel. Senere blev dette solgt og Bojesen endte med at blive direktør for forlaget Gyldendal. H.C. Andersen har haft en stor plads i hans hjerte og han fik udsendt jubilæumsudgaven af H.C. Andersens Eventyr i 1905. Et ting han ikke nævnes for er, at han faktisk er initiativtager til, at Odense Byråd købte af H.C. Andersens Hus i Odense, således at der kunne etableres et museum for eventyrdigteren på det sted, som er udpeget som hans fødested.

Sønnen var sølvsmed og designer Kay Bojesen (1886-1958). I 1919 blev han gift og fik sønnen Otto og dette betød, at han fik interesse for legetøj og træ. Han havde minderne tilbage til sin egen barndom, hvor faderen Ernst Bojesen snittede træfigurer til ham og opmuntrede sine børn til opfindsomhed. En arv, som efterkommerne har taget op og driver i dag en omfattende designvirksomhed “Kay Bojesen Denmark“. Træaben er Kay Bojesens mest berømte træfigur, men der findes et utal af smukke træfigurer af bl.a. hunde, fugle, elefant, kanin, bjørn.

En initiativrig familie, som har sat sig tydelige spor for eftertiden til gavn og glæde for os andre!

Tekst og foto Lars Bjørnsten Odense 2016

Se flere H.C. Andersen relaterede ting fra perioden 1900 – 1924 her!