Agnete og Havmanden i Kanalen ved Højbro Plads i København

1-agnete-havmanden-kbh-001

Agnete og Havmanden i Kanalen ved Højbro Plads i København

I vandet i kanalen ved Højbro Plads i København på adressen Slotsholmens Kanal ved hjørnet af Højbro Plads og Ved Stranden ses “Agnete og Havmanden”. Undervandsskulpturen er anbragt i vandet i 1992. Kunstneren bag skulpturen er Suste Bonnén og værket er doneret af Københavns Kommune. Skulpturgruppen i vandet forestiller havmanden og hans syv sønner, som venter på, at Agnete skal komme tilbage. Havmandens højde er 75 cm. Agnete og Havmanden er en gammel dansk folkevise, som bl.a.  har inspireret H.C. Andersen.

Ifølge sagnhistorien forelsker Agnete sig i havmanden. Hun flytter ned til ham og bor under vandet i otte år, hvor hun får syv sønner. Men en dag hører kirkeklokken på landjorden  og hun vil gerne i kirke. Havmanden giver hende lov på tre betingelser: Hun må ikke slå sit hår ud, hun må ikke sidde med sin mor, og hun må ikke bøje sig for herren. Agnete gør alle de tre ting, men da havmanden kommer for at hente hende tilbage til børnene, nægter hun.

En lang række digtere har benyttet motivet i folkevisen Agnete og Havmanden herunder  H.C. Andersen i læsedramaet Agnete og Havmanden fra 1834.

Allerede i 1832 havde H.C. Andersen en ide til at skrive et dramatisk digt baseret på folkevisen om “Agnete”. Året efter begyndte han på digtet. Der var dog nogle kritikere i Danmark bl.a Edvard Collin, der bl.a. syntes at det foreløbige digt var trivielt. Andersen mente at anden del ville rette op på det. Reitzels Forlag var ikke meget for at udgive det og betale honorar. Det lykkes dog at skaffe nok aftagere til værket og værket blev udgivet i december 1833 på ”Forfatterens Forlag”. Den 2. september 1842 indsendte H.C. Andersen og komponisten Niels W. Gade deres værket til Det kongelige Teater. Det havde premiere i april 1843 og der var kun to opførelser.

Stykket fik en blandet modtagelse bl.a. at stykket var kedeligt selvom skuespillerne og Gade musik var godt fremført kunne man ikke undgå mishagsytringer. Stykket blev efterfølgende skrinlagt. Se mere om: Agnete og Havmanden her!

Lars Bjørnsten Odense.

Kilde: sdu.dk