H.C. Andersen Festspillenes jubilæumsudstilling i 2014 (2)

1-DSC_7337-001

Foto fra H.C. Andersens Festspillenes første forestilling “Svinedrengen” i 1965

På billedet ses Freddy Albeck læser eventyr op for børn iført folkedragter. Fotoet er en affotografering på H.C. Andersens Festspillenes jubilæumsudstilling 2014 i Odense.

Historien kort fortalt

Den 1. juli 1965 havde den fynske landsby premiere på det første festspil “Svinedrengen”. Initiativtager og instruktør var skuespilleren Klaus Pagh. Han havde fået ideen fra New York og Central Park. Her var der en tradition for, at skuespillere og andre læst op af H.C. Andersens eventyr ved skulpturen af eventyrdigteren i parken. I starten i Odense var det sangeren Freddy Albeck, der læste op samtidig med at børnene mimede til. Forestillingen fik en rosende omtale i aviserne og dermed var ideen ført ud i livet. Selvom det var en succes svigtede tilskuerne og der måtte nytænkes.

I 1974 blev stilen lagt om således at børnene blev mere aktive ved at synge, sige replikker og danse. Sådan blev blev ved i 25 år med instruktøren Erik Bendt Svendlund. Man startede i 1974 med dramatiseringen af mini musicalen “Fyrtøjet”. Undervejs blev der dog taget nogle kunstneriske friheder ved f. eks at kombinere flere af Andersens eventyr i en mere nutidig fortolkning. Det viste sig, at publikum foretrak H.C. Andersens kendte eventyr. Der blevet lavet forbedringer hen af vejen således kom der nyt lydanlæg i 1990.

I 1998 trak den legendariske og dygtige instruktør Erik Bendt Svendlund sig. Ny folk kom til og instruktør Carsten Friis har siden 1998 hvert år styret og iscenesat forestillingerne, således at de lever op til en nutidig ramme. Der kom nye eventyr til forestillingerne bl.a. Tommelise, Nattergalen og Den grimme Ælling. H.C. Andersen Festspillene blev en succes med ca. 26.000 tilskuere hvert år. Folk elsker at se de gamle eventyr levende sat op i Den fynske Landsby på en ny måde i en digital tidsalder. Dette kan kun lade sig gøre p.g.a. aktive børn, unge og forældre og andre interesserede, der er med til at fortsætte en god odenseansk tradition.

Kilde til oplysninger og effekter m.m. er H.C. Andersens Festspillene i Odense. Foto Lars Bjørnsten Odense 2014.

Sider: 0   1  2  3  4  5  6  7  8  9