ny

H.C. Andersens besøg på Broholm 1836

Broholm ( 古默庄园 )

H.C. Andersen er på Lykkesholm 2 gange i 1836 sidste gang var i perioden 28. juli – 1. august, hvorefter han tager et par dage til Broholm og derfra videre til ‘Svedborg og Odense for at ende på Nørager.

H.C. Andersens besøg på Broholm 1 – 3. august 1836

Forleden dag besøgte Andersen den gamle gård Broholm. »OT.« lå på bordet da de trådte ind i stuen. Digteren blev derfor særdeles modtaget. Fruen flettede endogså en krans til ham, førte ham op og ned, dækkede op og var nydelig. Hun skal ellers være fameus, siges der, en degnedatter, som Sehsted, blev nødt til at gifte, det er en hel roman, ingen Damer kommer der. H.C. Andersen siger, at han ikke kan sige andet, end at hun var sær­deles opmærksom mod sine gæster og at hun vælger med smag sin læsning viser, at hun havde »O T« og nu, som hun meget naivt udrykkede sig, skulle hun straks anskaffe sig alt hvad han havde skrevet, for når man kendte min person, så kom man just til at få Lyst!

Hun skal være forlovet med sin forvalter Lorenzen, en meget vakker mand, syntes han Andersen, med dannelse og verdenstone. De kender ham vist, i det mindste kender  Drevsen hans Pearl, som sejrede på Slagelse Bane. Godt var det Andersen havde set disse væddeløb, thi om disse, om Ole Pedersen og romerske heste underholdt Andersen sig med med Lorenzen. Midt i talens løb tænkte han på Drevsen, han skulle have hørt til. Siden er Andersen særdeles blevet drillet med fruen, der gjorde så meget af ham, men hun er jo forlovet, ellers var det en meget god gård, og det er jo hovedsagen i ægteskab. Hun har ellers indbudt H.C. Andersen endnu engang og da blive et par dage. Se billeder m.m. fra Broholm her!

Lars Bjørnsten

Kilde: sdu.dk og “Danske Billeder for skole og hjem” 1896. Foto Lars Bjørnsten Odense 2016.