Sommerfuglen – et skulpturelt springvand af guldsmed Torben Hardenberg (1)

hardenberg2

“Sommerfuglen” udstillet i 2004 i mindehallen i H.C. Andersens hus Odense

Sommerfuglen – et skulpturelt springvand af guldsmed Torben Hardenberg

Sommerfuglen – er et skulpturelt springvand baseret på H.C. Andersens eventyr. Værket blev skabt i 1990 som en overdådig blomsterfontæne. Vandet i det skulpturelle springvand trækkes op i blomsterrankernes top, hvorfra det springer eller løber ned. Det er udført af kobber, emalje. Springvandet er befolket med blomster og insekter, der snor sig rundt i skulpturen, som er lavet med en trekantet zinkbund og en høj blomsteropsats med en samlet højde 187 cm inklusiv sokkel.

På springvandets farvestrålende blomsterpragt sidder, kryber små insekter rundt, således som man bl.a. ser det i eventyret Skarnbassen også den onde oldemborre fra eventyret Tommelise er der blevet plads til. Springvandet er er præget af små fortællinger helt i H.C. Andersens ånd med vægt på menneskelivets genvordigheder og her henvises specifikt til eventyret Skarnbassen fra 1861.

Skulpturen blev oprindelig skabt til en særudstilling på Kunstindustrimuseet i København i1990, der handlede om blomsterkunst gennem de seneste 500 år med titlen “Blomster fra Sans og Samling”. Guldsmeden Torben Hardenberg har fremstillet H.C. Andersens eventyr i en postmoderne, billedrigt formsprog, som er identisk med digterens egen måde at gribe det kunstneriske univers an på, uanset om det er eventyr, romaner, tegninger, papirklip m.m. Skulpturen er en gave fra Fyns Amt til H.C. Andersens hus i anledning af genåbningen i forbindelse med renoveringen af museet i 2004. Læs mere om tilblivelsen af dette kunstværk i Fynske Minder 2004. Udgivet af Odense Bys Museer.

Tilbage til “Skulpturer”

 Foto: Lars Bjørnsten Odense

Sider: 0    1  2  3  4  5