Odense Comediehus og H.C. Andersen (1)

 1-glteater-odense

Litografi af Theatret i Odense. Foto Lars Bjørnsten Odense 2004.

 Odense Comediehuus. Opført 1795  og åbnet 18 november 1796. Brugt som teater indtil 1914. Nedrevet i 1926

H.C. Andersens comediespil i Tørvehuset

I et brev den 12. marts 1831 fra H.C. Andersen til C. H. Lorenzen skriver Andersen om sine erindringer fra barndommen, at hans forældre var meget fattige og at hans far kun var skomager.Han døde tidlig for ham og Andersen lærte sig selv at læse alt. Hans hukommelse var stor og at han lærte hele komedier udenad og spillede ene i tørvehuset, hvorfor han fik ris af sin mor, som var en from, enfoldig og hjertelig kone, men hun betragtede det som en slags galskab. Så H.C. Andersens debut som komediespiller skete i tørvehuset i Odense….

H.C. Andersens første besøg i teatret i Odense

H.C. Andersen skriver om Odenses første teater i “Mit livs Eventyr” kapitel 1. at han var sammen med sine forældre første gang han var i comediehuset og at Odense havde et velbygget teater, måske rejst engang for Grev Trampes eller Grev Hans selskab. De første forestillinger som H.C. Andersen så var på tysk. Direktøren hed Franck og der blev opført operaer og komedier. Das Donauweibchen var Odenses yndlingsstykke. Den første forestilling, H.C. Andersen imidlertid så, var Holbergs “Den politiske Kandestøber” bearbejdet som opera……Det første indtryk iøvrigt fik af teatret og de mange mennesker var ikke at han tænkte på at blive poet, men mere,som hans forældre havde fortalt ham: “Naa, havde vi bare saa mange Fjerdinger Smør, som her er Folk, da skulde jeg rigtignok spise!”

H.C. Andersens egen første digtning!

Teatret blev imidlertid snart hans kæreste sted, og da han en enkelt gang kom der om vinteren blev han gode venner med plakatbæreren Peter Junker. Han gav daglig H.C. Andersen en lille rest plakater til uddeling i hans kvarter, hvilket han gjorde meget samvittighedsfuldt. Kunne han ikke komme i teatret så kunne han sidde hjemme i en krog med plakaten og udfra stykkets navn og personerne deri kunne H.C. Andersen tænke sig sammen til en hel komedie eller skuespil. Det var H.C. Andersens egen ubevidste første digtning.

H.C. Andersen statist i 1812 

H.C. Andersen optrådte allerede 6–7 år gammel som statist i Kotzebues “Husitterne” eller “Naunburgs Belejring” på Comediehuset i Odense. Her var han statist sammen med andre børn alle klædt i sort og hvidt.

H.C. Andersen debut som skuespiller i 1818

Seks år senere da turneforestillingerne nåede Odense opsøgte H.C. Andersen nogle af skuespillerne og berettede om sit ønske om at se komedie og evt. selv være med. Han fik lov til at komme op bag kulisserne ved flere forestillinger ved nogle af forestillingerne. I tryllespillet Cendrillon fik han lov til at optræde som page og aflevere denne ene replik “Allernådigste frue, Deres pager og hele følge er i dette øjeblikket kommet til slottet”. I forbindelse med fremførelsen af Cendrillon kom den unge knægt hen på teatret og var klædt om længe før de øvrige skuespillere, der morede sig over hans barnlige begejstring. H.C. Andersen indrømmer da også, at han “så op til dem som jordiske guder” og de kongelige turneer bidrog således til at han året efter søgte til København.

Se også: H.C. Andersen og Det kongelige Teater

Sider:  0  1  2