Thorvaldsen flyttede i 1804 ind i Casa Buti ved via Sistina.

Via Sistina med Thorvaldsens hus til højre og i baggrunden ses tårnet på Basilica di Santa Maria Maggiore. Se mere om Thorvaldsen og H.C. Andersen her!

Vis stort kort

På kortet ovenfor fra Google ses til højre en del af den gule bygning, Casa Buti, hvor bl.a. Thorvaldsen boede. Lidt længere henne ad gaden til venstre der hvor der er en hvid bil med tændte forlygter var H.C. Andersens værelse i via Sistina 104.Bertel Thorvaldsen boede i Rom fra 1797 til 1838. Thorvaldsen var blevet en institution i byen og blev agtet højt af bl.a. sine yngre generation af landsmænd bl.a. H.C. Andersen. Rom var dragende for de unge digtere og malere og søgte stor inspiration i byen.

Thorvaldsen flyttede i 1804 ind i Casa Buti ved via Sistina. Her fik han en 7 værelses lejlighed. Dette blev et kunstnerkollektiv og blev hjemsted for mange danske kunstnere bl.a. Eckersberg, Oehlenschläger, indtil han i 1838 rejste tilbage til Danmark. H.C. Andersen kunne fra sin altan se op til Thorvaldsens Hus i via Sistina og Andersen kunne af Thorvaldsen altid få et trøstende ord. Dette i en tid der til tider ofte var præget af kritik mod Andersen og hans forfatterskab. Hver morgen gik H.C. Andersen op ad via Sistina for at komme til Caffe Greco for at få morgenmad og hente dagens post. Cafeen var samlingssted for mange af de udenlandske kunstnere der var i byen.

Stedet hvor Thorvaldsen boede her Casa Buti i via Felice og ligger på det nuværende via Sistina. Det var en bagbygning til Palazzo Tomati, hvis hovedbygning vendte ud mod via Gregoriana. Denne ejendom blev i 1781 erhvervet af Camillo Buti, der blev Bertel Thorvaldsens husvært. Camillo Buti døde i en tidlig alder og for at skaffe sig en indtægt lejede hans enke Anna Maria Buti værelser ud til kunstnere fra især Danmark og Tyskland.

I Casa Buti herskede der ikke de nemmeste betingelser for beboerne, der var defekte mursten, væggene var kalkede og møblementet bestod af stråstole og bord samt kommode malet med oliefarve . Pensionærerne spiste i familien Butis dagligstue, der samtidig tjente som vaskerum, badeværelse samt blev anvendt til andre familiære gøremål.

Malerinden Louise Seidler har beskrevet Thorvaldsens værelser i Casa Buti. Hun skriver at udover Thorvaldsen boede Schadow, Wach og Sennf under samme tag på første sal i Casa Buti. Thorvaldsen var den eneste af de fire der havde mere end et værelse. Han havde tre værelser heraf var det første et lille atelier, hvor der var det rodede med staffelier, ufærdige basrelieffer. Gulvet, borde og stole var dækket med små figurer. Kun med besvær kunne man finde en stol at sidde på. Der var rodet overalt på bl.a. på bogreolerne og det var svært at finde skriveværktøj eller skrivematerialer. Soveværelset var meget lille og til trods herfor stod der tæt ved kunstnerens seng en modellerstol med et påbegyndt skulptur, som han plejede at arbejde på så snart han stod op. Bagved soveværelset var der et noget større værelse, som var udsmykket med malerier, som Thorvaldsen havde købt af økonomisk trængte kunstnere for at støtte dem. På bordene lå rodet all slags sager, udgravede vaser, mønter, bronzefigurer m.m. Fra dette værelse var der en dør der førte til en større sædvanligvis ubenyttet trappe og her var der en marmorplade, hvor datoen for besøget af pave Pius VII var indgraveret.

I Thorvaldsens hjem var der en stor samling af antikviteter og samtidig kunst, som nu kan ses på Thorvaldsens Museum. Foto Lars Bjørnsten Odense.

Sider: 1  2  3