H.C. Andersens “Ørbæklunde” på Fyn

Ørbæklunde omkring år 1870

Dagbogen og brevene om H.C. Andersen og Ørebæklunde 

Mandag 15 Aug. 1842

H.C. Andersen opholder sig på Glorup og har sendt brev til faderen Collin , hvor han skriver, at de om eftermiddagen kørte til Ørebækkelunde. Her har de set kælderen, hvor der er en nedgang gennem et skab. Det fortælles at gamle folk her har set benene af Fanden, som løb op og ned. På Ørbæklunde er der en stor sten klump, som er for lille til at styrke muren, der er meget tyk, men det fortælles at en jomfru siges her at være indmuret. Vi var på loftet, hvor der er to udmærkede vagtstuer og gulvet er hvælvet opad, da det er buer, en kamin og et lille vindue med udsigt til  Store Bælt og Munkebo Banke. Rækværket op til haven er  to alens bredde beskårne granhække. Riddersalen benyttes til kornloft.

Lørdag 27 maj 1848

Kørt med Excellensen over til Ørebækkelunde og kondoleret.

Mandag 22 juni 1850

H.C. Andersen har læst i Ørsteds bog og i Saxo. Han kørte alene i den ny vogn om eftermiddagen til Ørebækkelunde, hvor enken Fru Lange tog særdeles venlig imod H.C. Andersen. Datteren på Ørbæklunde er forlovet med en svensk officer og i denne uge, hvor Andersen første gang rejste derover var hun ikke vel, men han fik lov til at komme op i hendes kammer hvor hun lå i sengen, der var en trykkende solvarme. Da H.C. Andersen siden gik lidt rundt i haven følte jeg han sig ganske nervøs. Igår var der på Ørbæklunde besøg af flere svenske officerer, som alle kendte H.C. Andersen og havde efterladt hilsener til ham, deriblandt fra Dela Gardie. Nu var der på Ørbæklunde svensk indkvartering af de fra Sverige sendte tropper.

Fredag den 3. november 1865

H.C. Andersen var på besøg hos Fru Lange fra Ørebækkelunde og læste eventyr for en stor damekreds, som hun havde gennem Fru Hartmann havde inviteret.

 Læs mere om H.C. Andersen og Ørbæklunde her!